DOBRE VIJESTI

Uspostavljeni diplomatski odnosi Bosne i Hercegovine sa Saveznom Republikom Somalijom

Tokom susreta na multilateralnom planu obostrano je potvrđena puna podrška naporima za punu realizaciju Agende 2030

A. O.

7.2.2022

Sa održanog sastanka. AGENCIJE

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima ambasador Sven Alkalaj je 4. februara 2022. godine potpisao Zajedničku izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Somalije. Razmijenili mišljenja

Ispred Savezne Republike Somalije izjavu je potpisao stalni predstavnik te države pri Ujedinjenim narodima ambasador Abukar Dahir Osman.

Potpisivanje je upriličeno u prostorijama Stalne misije BiH pri Ujedinjenim narodima u Njujorku.

U razgovoru nakon ceremonije potpisivanja Zajedničke izjave ambasadori su razmijenili mišljenja o potencijalima za unapređenje bilateralne saradnje, kao i o aktuelnim temama u okviru UN-a.


Uspješna izgradnja mira

Ambasador Somalije se posebno zanimao za iskustvo Bosne i Hercegovine u smislu uspješne izgradnje mira i povjerenja u postkonfliktnom društvu, kao i brzom ekonomskom opravku koji je postigla Bosna i Hercegovina poslije rata. Izrazio je želju za intenziviranjem kontakata i razmjene iskustva u tom pogledu. Najavio je skoro otvaranje Ambasade Somalije u Beogradu koja će nerezidentno pokrivati i našu zemlju.

Tokom susreta na multilateralnom planu obostrano je potvrđena puna podrška naporima za punu realizaciju Agende 2030, odnosno postizanja 17 ciljeva održivog razvoja, s naglaskom na aktivnosti u borbi protiv klimatskih promjena.

Bosna i Hercegovina je do sada uspostavila diplomatske odnose sa 182 države članice UN-a, a vodi se intenzivna diplomatska komunikacija sa preostalih 10 članica UN-a, s kojima još nisu formalno uspostavljeni diplomatski odnosi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.