NEPRIJATNO IZNENAĐENI

VKBI: Nužno je da Vlada FBiH doda Opću bolnicu u Prijedlogu zakona o finansijskoj konsolidaciji i rekonstrukciji zdravstvenih ustanova

Ovaj propust nužno je ispraviti prije svega zbog građana Sarajeva koji koriste zdravstvene usluge, poručili su

A. O.

8.2.2022

VKBI: Snažnija funkcijska podrška. VKBI

Savjet za zdravstvo Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca pozdravlja odluku Vlade Federacije BiH o donošenju Prijedloga zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturisanju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH i smatra je izuzetno značajnom, posebno sa aspekta višegodišnje borbe zdravstvenih radnika sa pandemijom uzrokovanoj virusom koronavirusa.

Kako kažu, jasno je da zdravstvena oblast u cijeloj BiH zaista treba snažniju finansijsku podršku i pomoć, da u prethodnom periodu resor zdravstva u FBIH nije imao adekvatnu finansijsku pažnju i podršku, a svakako zdravlje građana treba biti jedan od društvenih prioriteta.


Ispraviti grešku

Međutim, neprijatno smo iznenađeni da je u Prijedlogu zakona o finansijskoj konsolidaciji i podrške kliničkim centrima i kantonalnim bolnicama u FBIH izostavljena javna kantonalna zdravstvena ustanova Opća bolnica „Abdulah Nakaš“ u Sarajevu. Bilo da se radi o slučajnom ili namjernom propustu smatramo nužnim da Vlada Federacije BiH ispravi ovu grešku jer se radi o zdravstvenoj ustanovi koja pruža usluge desetinama hiljada građana Kantona Sarajevo, čije usluge su predmet pohvala i zahvala velikog broja građana.

Ovaj propust nužno je ispraviti prije svega zbog građana Sarajeva koji koriste zdravstvene usluge, zdravstvenih radnika Opće bolnice Sarajevo ali i zbog javnosti jer je predmetni propust dobio i političku konotaciju. 

Politizacija u zdravstvu

Svakako treba imati u vidu činjenicu da građani Kantona Sarajevo dobrim dijelom pune Budžet FBIH, kojim raspolaže Vlada FBIH, te je izostavljanje podrške kantonalnoj Općoj bolnici u Sarajevu i sa tog aspekta neprihvatljivo.

Smatramo, na što smo i ranije ukazivali, da je nužno spriječiti svaku vrstu politizacije u zdravstvu, koja je nažalost prisutna, te zahtjevamo i očekujemo da Vlada FBIH promptno ispravi ovaj propust i vlastitim amandmanom reagira prema Parlamentu FBIH prilikom donošenja ovog zakona. Očekujemo zrelost i razumijevanje od strane Vlade FBIH po predmetnom pitanju uvjereni da će Vlada FBIH dopuniti svoj prijedlog Zakona, čime će nastale tenzije u javnosti, po raznim osnovama, splasnusti - kazali su iz VKBI.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.