KLUB ZASTUPNIKA SDA

Osmanović i Čolo: Ovo je najgrublji nasrtaj na državu, očekujemo reakciju visokog predstavnika

Pozdravljamo njegovu zabrinutost i direktno upozorenje da NSRS ne ide u ovom pravcu, ali očekujemo da, nakon što se današnja sjednica završi, da visoki predstavnik sankcioniše sve oni koji rade protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma, naveo je Osmanović

Piše: A. Č.

8.2.2022

Sa današnjeg presa - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Narodna skupština RS sa tačkama prijedloga Zakona o VSTV-u te prijedloga Zakona o nepokretnoj imovini, do sada su najgrublji nasrtaji na Dejtonski mirovni sporazum, rekao je Adil Osmanović, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA).

Ono što očekujemo, a to je da visoki predstavnik pređe s riječi na djelo. Pozdravljamo njegovu zabrinutost i direktno upozorenje da NSRS ne ide u ovom pravcu, ali očekujemo da, nakon što se današnja sjednica završi, da visoki predstavnik sankcioniše sve oni koji rade protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma. 




SDA pokrenula pred Ustavnim sudom procjenu ustavnosti

Klub poslanika SDA je do sada uradio ono što je po Ustavu njegova nadležnost, a to je da smo pokrenuli pred Ustavnim sudom procjenu ustavnosti do sada donesenih zakona, kao što je Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, određeni broj zaključaka Rezolucije koje je donijela NSRS i oko toga očekujemo da se Ustavni sud očituje.

Ono što želim da istaknem, a to je da su vlasti entiteta RS i to 12 poslanika iz Predstavničkog doma PS BiH 2008. godine pokrenuli postupak ocjene ustavnosti pred Ustavnim sudom BiH oko donošenja zakona oko VSTV. Ustavni sud BiH je u svojoj odluci 30.1.2009. godine potvrdio da je Zakon o VSTV BiH usaglašen sa Ustavom BiH. Državna nadležnost se ne može prenositi na entitet jer za to ne postoji ustavni osnov.

Jednom kada se entiteti usaglase i kada dogovore i kada to Parlamentarna skupština BiH potvrdi, procedura je jasna. Ukoliko poslanici zastupljeni u Predstavničkom domu imaju određene primjedbe, to treba da pokrenu pred Parlamentarnom skupštinom i da se tu otvore rasprave. To je jedini put kojim se treba kretati. 

Ako izostane reakcija visokog predstavnika i međunarodne zajednice, mi ulazimo u jednu anarhiju i pokazuje se da oni koji nisu spremni da se pridržavaju Ustava i zakona onda mogu činiti sve kada je u pitanju ova država. To se ne smije dopustiti. Očekuje se reakcija međunarodne zajednice i Tužilaštva BiH - rekao je Osmanović.


Državna imovina je imanentna kontinuitetu države BiH

Nakon Osmanovića, medijima se obratila državna zastupnica Alma Čolo.

- Ja bih malo dodala kada je riječ o zakonu o nepokretnoj imovini RS. Znate da postoji presuda Ustavnog suda BiH o državnoj imovini i da je jedina nadležnost PS BiH da donese svoj zakon koji će urediti raspolaganje, korištenje i upravljanje državnom imovinom. 

Državna imovina je po odluci Ustavnog suda je imovina koja je imanentna kontinuitetu države BiH. Ona proizilazi iz kontinuitetu BiH. Znate da sporazum o sukcesiji republika bivše Jugoslavije propisuje da sva nepokretna imovina koja se nalazila na teritoriji određene republike pripala toj republici.

Tako da je BiH kao i sve druge bivše republike bivše zajedničke države postala titular nepokretne imovine na svojoj teritoriji, što znači da entiteti ne mogu biti titulari te imovine po samom njihovom zakonu. Taj zakon mora da donese Parlamentarna skupština BiH i to je zadatak koji je dat Parlamentu BiH, ali zbog nedostatka političke volje, sve do danas ovo pitanje nismo bili u mogućnosti da ovo riješimo - pojasnila je Čolo.

Dodala je da je Republika Srpska već jednom pokušala da donese Zakon o upravljanju državnom imovinom na teritoriji RS te da je taj zakon je stavljen van snage odlukom Ustavnog suda BiH i proglašen je i neustavnim na zahtjev tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića.

- Što se tiče ovih drugih zakona koja NSRS ima namjeru da stavi u proceduru kao što je zakon o Upravi za indirektno oporezivanje i zakon o Odbrani oružanih snaga RS, sve je to produkt ovih zaključaka koji su doneseni na 24. posebnoj sjednici koja je održana 10. decembra prošle godine. Mi smo ispred Parlamenta BiH, 15 poslanika Predstavničkog doma kao ovlašteni predlagači pokrenuli postupke pred Ustavnim sudom BiH s namjerom da osporimo ove zaključke i tražili smo od Suda da donese privremenu mjeru da se NSRS i Vlada RS spriječe u svojim aktivnostima koji ustvari predstavljaju napad na Ustavni poredak, određeno-pravno nasilje i uzurpiranje nadležnosti BiH.

Odgovarajući na pitanja novinara Osmanović je rekao da kada je pitanju Zakon o medicinskim lijekovima, koji stupa na snagu šest mjeseci od dana donošenja, poslali su apelaciju kad su u pitanju zaključci NSRS.

Čolo je govorila o nastavku neumskih pregovora.

- Nemam puno informacija. Znam da su gospodin Konaković i gospodin Radončić sazvali sastanak. Znate kako su završili pregovori u Neumu.  Da li će biti tu nekog uspjeha, ja zaista ne znam i pomalo sam skeptična. Vrijeme nam ne ide u prilog jer ustavni amandmani moraju ući u proceduru - kazala je Čolo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.