ANALIZA IZVJEŠTAJA

Direktor Granične policije BiH sastao se sa rukovodiocima terenskih ureda

Nadležnim tužilaštvima u BiH dostavljeno je 87 službenih izvještaja zbog postojanja osnova sumnje da je na graničnim prijelazima i u graničnom pojasu počinjeno 89 krivičnih djela

Sa održanog sastanka. GRANIČNA POLICIJA BiH

A. O.

8.2.2022

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić, danas je održao radne sastanke s načelnikom Terenskog ureda Sjeverozapad Gradiška Suadom Kasupovićem i načelnicom Terenskog ureda Zapad Bosansko Grahovo Viktorijom Damjanović te rukovodiocima unutrašnjih jedinica ovih terenskih ureda, u Glavnom uredu. 

Na sastancima su analizirani izvještaji o rezultatima rada u protekloj godini te buduće aktivnosti i mjere s ciljem sprečavanja svakog oblika prekograničnog kriminaliteta.


Registrirani prelasci

Tokom 2021. godine državnu granicu u zoni odgovornosti Terenskog ureda Sjeverozapad Gradiška prešlo je 5 966 343 osoba, što je u odnosu na isti period prošle godine povećanje prometa za 1 318 671 osobu. Jedinice granične policije u okviru Terenskog ureda Sjeverozapad Gradiška, prošle godine su evidentirale 34 krivična djela iz oblasti krijumčarenja osoba, falsificiranja isprava, zloupotrebe opojnih droga i drugo. Otkrili su 474 prekršaja te evidentirali 475 osoba prema potragama.

Kada je riječ o radu Terenskog ureda Zapad, u toku 2021. godine, preko graničnih prijelaza u zoni odgovornosti ovog ureda registriran je prelazak 3.176 677 osoba, što je povećanje za 20 posto u odnosu na isti period 2020. godine. Identificirane su 134 osobe u prelasku državne granice, za kojima su od strane nadležnih organa raspisane potjernice, raspisi o traganju, mjere zabrane prelaska državne granice, bezbjedonosno interesantnim osobama, osobama o kojima je potrebno dostaviti informaciju o prelasku državne granice i ostale potrage. 

Uz navedeno, nadležnim tužilaštvima u BiH dostavljeno je 87 službenih izvještaja zbog postojanja osnova sumnje da je na graničnim prijelazima i u graničnom pojasu počinjeno 89 krivičnih djela, za koja je prijavljeno 95 osoba. 

                                                                                                                                


Krivična djela

Otkrivena krivična djela se najčešće odnose na krivična djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, krijumčarenje osoba, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, falsificiranje isprave i drugo.

Sastancima su prisustvovali i pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Dragan Kulić, načelnica Kabineta direktora po ovlaštenju Sanja Pržulj, načelnik Ureda za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu Vladimir Popović, načelnik Uprave za operacije Veljko Lazić i šef Odsjeka za kriminalističko-obavještajne, analitičke i poslove analize rizika Adnan Kosovac.

Uz izvještaj o radu i utvrđivanje mjera i aktivnosti u idućem razdoblju, direktor Galić i ovom je prilikom naglasio da se od svih pripadnika GPBiH očekuje maksimalan angažman u zaštiti državne granice, profesionalnost u radu i poštivanje svih zakonskih propisa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.