TUŽILAŠTVO BIH

Suđenje Predragu Bastahu: Svjedok tvrdi da ga nije vidio da puca

Bastah je optužen za učešće u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu

Predrag Bastah. BIRN BiH

BIRN

8.2.2022

Na suđenju Predragu Bastahu, koji se tereti za zločine počinjene u Vlasenici, svjedok je ponovio da je vidio optuženog Predraga Bastaha kod autobusa iza kojeg su ubijani ljudi, ali da ga nije vidio da puca, piše "BIRN".



"Nisam vidio da je ikog prstom dodirnuo"

Svjedok S-1, kojeg je na početku ovog postupka saslušalo Tužilaštvo, a Sudsko vijeće odlučilo da ga u sklopu svojih dokaza može ispitati i Odbrana, ispričao je da je s još trojicom kolega bio na položaju, odnosno čuvanju releja. Kada su čuli da se puca na Mračnici, krenuli su da vide šta se dešava, prisjetio se svjedok.

Prema njegovim riječima, došli su blizu autobusa, na desetak metara, gdje je vidio vozača Peru Kostića, izvjesnu “Bebu” i optuženog, ali je u tom trenutku sve “već bilo završeno”.

Odbrana je svjedoku predočila dijelove iskaza iz istrage u kojem je naveo da su “Beba Kraljević i Pero Kostić pucali na ljude iz autobusa”, da su njih dvoje imali automatske puške, a da je Bastah stajao kod vrata vozila, na što je svjedok odgovorio kako nije vidio optuženog da puca.

- Mi kad smo došli, nisam vidio da je ikog prstom dodirnuo - kazao je svjedok i dodao da je moguće da su pucali svi, ali da on to nije vidio, prenosi "BIRN".

Nastavak suđenja 15. februara

Naveo je i kako nije znao koliko je osoba ubijeno, ali da se on i kolege nisu vratili autobusom u kojem su prethodno bili ljudi, jer ih ne bi primili niti pustili unutra.

Sud je svjedoku zabranio da odgovara na određena pitanja, a predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić je konstatovao da je o svemu ranije pričao u sudnici i da se ispituje na okolnosti koje uopšte nisu predložene. Branilac Izet Baždarević zatražio je da uđe u zapisnik kako je Sud na ovaj način Bastahu uskratio pravo na odbranu.

Sudija Božić je rekao da će Odbrana u spis uložiti iskaze ovog svjedoka i da će Sud o tome donijeti odluku.

Bastah je optužen za učešće u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol. Prema optužnici, počinio je zločin protiv čovječnosti u svojstvu pripadnika rezervne policije, s dva pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS). Nastavak suđenja je 15. februara, naveo je "BIRN".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.