VISOKI PREDSTAVNIK U BIH

Kristijan Šmit: Ofanzivno usvajanje odluke VSTV-a RS predstavlja kršenje sporazuma iz 2004. godine

Država BiH i oba entiteta u martu 2004. godine su donijeli jednoglasnu odluku o uspostavi jedinstvenog VSTV-a za BiH, rekao je visoki predstavnik u BiH

N. Aj.

8.2.2022

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit. Agencije

Uspostava jedinstvenog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) na državnom nivou bila je ključna reforma utemeljena na konsenzusu kako bi se pravosuđe BiH moderniziralo u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima, ojačao profesionalizam, transparentnost i efikasnost u okviru pravosuđa, te unaprijedilo nepristrasno, nezavisno i djelotvorno provođenje pravde u cijeloj zemlji, rekao je Kristijan Šmit (Christian Schmidt), visoki predstavnik u BiH.

Država BiH i oba entiteta u martu 2004. godine su donijeli jednoglasnu odluku o uspostavi jedinstvenog VSTV-a za BiH.

Ofanzivno usvajanje odluke o drugom tijelu, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske, predstavlja kršenje ovog sporazuma. Time se ugrožava uticaj pravosuđa i primat koji ima vladavina prava.

Profesionalno pravosuđe, u kojem nema političkih pritisaka i utjecaja, ima ključnu ulogu za razvoj pravednog i demokratskog društva i prijeko je potrebno za ostvarenje težnji BiH da postane dio Evropske unije - rekao je Šmit, saopćenoje iz OHR-a.

Naglašeno je da će visoki predstavnik o ovom pitanju i njegovim posljedicama razgovarati sa ambasadorima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.