OD 4. DO 11. JULA

“Borba protiv poricanja”: Velika Britanija obilježava godišnjicu genocida u Srebrenici

U vezi sa ovom temom će biti održano na stotine komemoracija širom zemlje u lokalnim zajednicama, školama i gradskim vijećnicama tokom Sedmice sjećanja na Srebrenicu Ujedinjenog Kraljevstva koja će trajati od 4. jula do 11. jula 2022. godine

"Borba protiv poricanja: Suočavanje s mržnjom" tema je kojom Velika Britanije ove godine obilježava 27. godišnjicu genocida u Srebrenici. Avaz

N. Aj.

8.2.2022

"Borba protiv poricanja: Suočavanje s mržnjom" tema je kojom Velika Britanije ove godine obilježava 27. godišnjicu genocida u Srebrenici. Državni ministar u Uredu za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj, poslanik Kris Hiton-Heris (Chris Heaton-Harris), zvanično je predstavio ovu temu.

Velika Britanija je zemlja u kojoj se najviše njeguje sjećanje na ovaj zločin, što organizuje britanska dobrotvorna organizacija Remembering Srebrenica UK putem osam regionalnih odbora i tri državna odbora u Škotskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj, kao i 1.450 lokalnih lidera u čast žrtava genocida i preživjelih. Oni podučavaju ljude o opasnostima mržnje i važnosti izgradnje kohezivnijih zajednica.

Svake godine Remembering Srebrenica bira temu koja istovremeno odražava aspekt genocida koji se mora obilježavati, ali također govori i o zajednicama u Ujedinjenom Kraljevstvu. U vezi sa ovom temom će biti održano na stotine komemoracija širom zemlje u lokalnim zajednicama, školama i gradskim vijećnicama tokom Sedmice sjećanja na Srebrenicu Ujedinjenog Kraljevstva koja će trajati od 4. jula do 11. jula 2022. godine.

- Uprkos činjenici da su ubistva u Srebrenici i od strane Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju definisana kao genocid, poricanje ovog zločina i dalje preovladava, a neuspjeh u suočavanju sa stvarnošću prošlosti prouzrokovao je više bola i patnje za one koji su preživjeli genocid. Poricanje je značajna prepreka za mir i pomirenje (koje se nikada ne može postići bez priznanja), povećava mržnju i podjele i doprinosi veličanju počinitelja. U Velikoj Britaniji, zajednice su i previše svjesne štetnog utjecaja koji poricanje može imati na pojedince i koheziju zajednice - navodi se u saopćenju.

Osim ministra Hiton-Herisa, u vezi pokretanja ove teme su govorili Lord Bourne od Aberystwytha, predsjednik organizacije Remembering Srebrenica i bivši ministar za vjeru u vladi UK, poslanica Jasmin Kureši (Yasmin Qureshi), predsjedavajuća Svestranačke parlamentarne grupe za Srebrenicu, zastupnica Alisija Kirns (Alicia Kearns), predsjedavajuća Svestranačke parlamentarne grupe za Bosnu i Hercegovinu, predstavnik Škotske nacionalne partije Ian Blekfors (Blackford), poslanica Fler Anderson (Fleur), kopredsjedavajuća Svestranačke parlamentarne grupe za prevenciju genocida i zločina protiv čovječnosti, poslanik i bivši pukovnik Bob Stjuart (Stewart), bivši komandant UN-ovih britanskih snaga u BiH, Prijedorčanin Safet Vukalić koji je preživio genocid, ambasador BiH u UK, Vanja Filipović i Hana Cerić, iz druge generacije preživjelih iz BiH.

- Ponosni smo što je naša zemlja najveći komemorator memorijalnih aktivnosti Srebrenice u svijetu. Nadamo se da ovogodišnja tema neće samo nastojati da okupi ljude kako bi naučili lekcije iz prošlosti i stvorili jače, inkluzivnije zajednice, već i inspirisati buduće generacije da preduzmu akciju u borbi protiv poricanja i izazova mržnje i netolerancije - izjavio je Predsjedavajući Inicijative Remembering Srebrenica u Velikoj Britaniji dr Vakar Azmi (Waqar).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.