ROMSKO INFORMATIVNI CENTAR

Dervo Sejdić poslao prijedlog izmjena Ustava i Izbornog zakona na adresu Interresorne grupe

Sejdić je naveo šta je potrebno uraditi da bise uopće razgovaralo o bilo kom nastavku reforme Ustava i Izbornog zakona

E. Ć.

9.2.2022

Prijedlozi koje je uputio Sejdić. Screenshot

Predsjednik Romskog informativnog centra Kali Sara Dervo Sjedić uputio je prijedlog amandmana na ograničenu izmjenu Ustava i Izbornog zakona BiH Interresornoj grupi za izmjenu Izbornog zakona BiH.

Sejdić je, kako navodi, promjene uskladio sa Odlukom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH iz 2009. godine.

- Ustavne izmjene bi bile zapravo rotacija riječi u već sadržanoj Preambuli Ustava - rekao je Sejdić.

Tako bi postojeći dio Preambule glasio “Bosna i Hercegovina je demokratska i socijalna država njenih grđana, konstitutivnih naroda Bošnjaka, Hrvata i Srba i nacionalnih manjina”.

Izmjene koje je Sejdić predložio za Dom naroda glase: “Dom naroda se sastoji od 4 kluba i to: klub Bošnjaka, klub Hrvata, klub Srba i klub nacionalnih manjina i građana”.

Sejdić je za Predstavnički dom predložio sljedeće: “Predstavnički dom sastoji se od 46 članova i to 30 članova sa područja Federacije, od kojih se 28 članova bpripadnika konstitutivnih naroda plus dva člana pripadnika NM i građana, a 16 sa teritorije Republike Srpske od kojih je 14 članova Srba plus dva člana pripadnika NM i građana”.

Kada je riječ i Predsjedništvu BiH, navodi kako se ono sastoji od tri člana – dva člana koji se svaki biraju neposredno sa teritorije Federacije, i jednog član koji se bira neposredno sa teritorije Republike Srpske. Etnički prefiksi se brišu, naveo je Sejdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.