PREDSJEDNIK HDZ-A

Čović govorio o nastupu u NSRS i poručio: Sa Dodikom vodim politiku da rata više nikada ne bude

Svaki razgovor i dogovor sa Izetbegovićem se na kraju završi tako da se izvinjava što se mora promijeniti nešto što smo dogovorili, rekao je, između ostalog, Čović

Dragan Čović. RTRS

N. Aj. / RTRS

9.2.2022

Čuvanje Ustava Bosne i Hercegovine garant je mira, a realan i neizostavan dio istog jeste Republika Srpska. Svi koji poštuju Ustav, moraju da poštuju i RS, poručio je lider HDZ-a Dragan Čović gostujući u emisiji "Telering" na RTRS-u.

 On je naglasio da rat nikako nije opcija.

- Republika Srpska je činjenica, realnost, od Dejtona pa nadalje, i svi oni koji se zaklinju u patriotizam, zaklinju se u Ustav BiH, ona je element Ustava. Činit ćemo sve kroz razgovore, pa ako treba da traju još tri mjeseca oko Izbornog zakona, još tri godine, a da ni jedne žrtve ne bude - poručio je Čović.

Čović je rekao i da zajedno sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom vodi politiku da rata više nikada ne bude, te da je to jedan od razloga što je bilo važno da dođe u NSRS.

- Učinit ćemo sve da kroz razgovore dođemo do dogovora kako više ne bi bilo nijedne žrtve politike - rekao je Čović.

Čuvati BiH

Naveo je da stoji iza svega što je rekao obraćajući se poslanicima NSRS-a.

- Cilj mi je bio i da Hrvatima koji žive u RS poručim da nisu napušteni, te da kroz institucije RS imaju podršku onih koji vode politiku u ime hrvatskog naroda - kazao je Čović.

Kada su u pitanju razgovori o Izbornom zakonu BiH, Čović ističe da su oni pri kraju, te da će Hrvatski narodni sabor na sjednici zakazanoj za 19. februar zauzeti jasan stav o budućnosti hrvatskog naroda.

- Vjerujemo da je odlukom Ustavnog suda Izborni zakon rasterećen određenih članova koji se tiču domova naroda, te dok se oni ne dopune, nećemo imati uslove za održavanje izbora - rekao je.

Istakao je da Hrvati žele čuvati BiH, koja je i njihova domovina, ali da će, ukoliko ne bude drugih rješenja, krenuti sa inicijativama kako promijeniti Ustav BiH, odnosno uređenje Federacije BiH.

Spovesti u djelo

- Jedan broj političara iz Sarajeva morat će naučiti da voli svoju zemlju, da cijeni svoj Ustav, umjesto što se hvale da su patriote i probosanci - rekao je Čović.

Dodao je i da mnogo češće razgovara sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem nego sa Dodikom, ali da se dogovori sa predsjednikom SNSD-a sprovedu u djelo.

- Svaki razgovor i dogovor sa Izetbegovićem se na kraju završi tako da se izvinjava što se mora promijeniti nešto što smo dogovorili - rekao je, između ostalog, Čović.

Pogledajte video i čitavo gostovanje Čovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.