ANALIZA

Kakve su karte na raspolaganju Čoviću nakon izbora 2022.: Hoće li HDZ blokirati FBiH

I nakon održanih izbora HDZ BiH će putem Doma naroda FBiH imati potencijalno velike mogućnosti držati Federaciju BiH blokiranom

Čović: Mač s dvije oštrice. Arhiv

Piše: Danijal Hadžović

10.2.2022

Više od tri godine od općih izbora 2018. Federacija BiH ima Vladu u tehničkom mandatu. Razlog je, naravno, blokiranje formiranja nove vlasti od HDZ-a BiH, koji ima većinsku kontrolu nad hrvatskim klubom u Domu naroda FBiH zbog neusvajanja Izbornog zakona. Pregovori o promjenama Izbornog zakona u FBiH se nastavljaju, a vremena za dogovor je sve manje.


Korak dalje

Ipak, nakon blokade Vlade Federacije BiH Čović sad ide i korak dalje i otvoreno najavljuje mogućnost blokade održavanja izbora u slučaju nedobivanja Izbornog zakona.

Da ovo neće biti dozvoljeno, jasno su naveli i visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) i američki i evropski zvaničnici koji su učestvovali na pregovorima o promjenama Izbornog zakona, a mnogi stručnjaci naveli su alternativne načine kako može biti finansiran izborni proces, čak i da dođe do pokušaja da se blokira njegovo samo održavanje. No, kao što pokazuju izbori 2018., iako ih HDZ nije bojkotirao, on je putem Doma naroda FBiH uspio spriječiti formiranje nove vlasti FBiH.

Za izbor nove Vlade FBiH, uz opću većinu u oba doma, potrebna je podrška najmanje jedne trećine delegata iz svakog kluba u Domu naroda, dakle po šest glasova iz svakog nacionalnog. U trenutnom sazivu Doma naroda FBiH čak 13 od 17 delegata dolazi iz HDZ-a BiH.

Ova dominacija HDZ-a teško da će biti prekinuta nakon sljedećih izbora u našoj zemlji. Kada je formirana tzv. Vlada platforme bez učešća ove stranke, 2010. godine, među hrvatskim glasačkim tijelom vladao je daleko veći pluralizam. Hrvatska mjesta u Vladi FBiH zauzele su stranke Radom za boljitak i HSP-a. No, čak i tada je vladajuća koalicija uspjela sakupiti svega pet hrvatskih glasova u Klubu Hrvata. Podsjetimo, HDZ je tada pokušao spriječiti imenovanje nove Vlade FBiH blokiranjem imenovanja delegata u Dom naroda iz kantona u kojima ova stranka ima vlast.


Neisplativ rizik

 Dakle, čak i u slučaju održavanja izbora, HDZ BiH će putem Doma naroda FBiH i dalje imati velike mogućnosti držati Federaciju BiH blokiranom.

Mnogi s probosanske strane ističu da bi se mogućnosti blokade HDZ-a mogle osujetiti izborom šest hrvatskih delegata u Dom naroda iz probosanskih stranaka, za šta svakako postoji zakonska mogućnost uz postojeći Izborni zakon. Na taj način otvorila bi se mogućnost izbora novih vlasti i deblokiranja FBiH bez obzira na volju HDZ-a BiH i stranaka HNS-a. No, mi u ovom trenutku ne znamo kakav će biti rezultat izbora i hoće li probosanske stranke imati dovoljan broj Hrvata za delegiranje u Dom naroda.

Naravno, i HDZ sebe stavlja u rizik, jer sa šest hrvatskih ruku iz probosanskih opcija ne da ta stranka više ne bi imala manevarski prostor i mogućnost blokade, nego bi mogla biti i potpuno zaobiđena u procesu.


Dodikov argument

Blokada Federacije je zapravo činjenica koja najviše ide u prilog Miloradu Dodiku. Dok svojom politikom, s jedne strane, vrši permanentnu blokadu države BiH i najavljuje otimanje njenih nadležnosti, s druge sve vrijeme upire u FBiH kao navodno stvarni izvor problema kojem suprotstavlja RS kao navodno funkcionalan entitet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.