ODRŽAN SASTANAK

Izvjesno značajno povećanje penzija u FBiH u 2022. godini

O preciznom iznosu uvećanja penzija još nije moguće govoriti jer se još čekaju tačni statistički parametri

Sa današnjeg sastanka. VLADA FBiH

A. O.

10.2.2022

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić održali su danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, sastanak s predstavnicima dva saveza udruženja penzionera u Federaciji Bosne i Hercegovine koje su predvodili Redžo Mehić i Ivan Kožul.

Glavni zaključak sastanka je da je u ovoj godini izvjesno značajno povećanje penzija kroz redovno i vanredno usklađivanje, a koje će omogućiti izmjene i dopune Zakona o PIO.


Ranije podržane

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PIO uvršten je, nakon urgencije premijera Novalića, kao prva tačka prijedloga dnevnog reda sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH zakazane za 17. februar ove godine. Pomenute izmjene i dopune već su ranije podržane na Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

O preciznom iznosu uvećanja penzija još nije moguće govoriti jer se još čekaju tačni statistički parametri na osnovu kojih će taj rast biti omogućen.

- U ovom sazivu smo se najviše bavili penzionim sektorom. Ovaj sastanak s predstavnicima penzionera smatram samo jednim u nizu naših sastanaka koje smo ustanovili kao dobru praksu od početka rada ove Vlade. Trenutni ekonomski pokazatelji, iako moramo sačekati zvaničnu statistiku, i nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o PIO u Domu naroda, nam dozvoljavaju da kroz redovno i vanredno usklađivanje značajno povećamo iznos penzija za nama veoma bitnu kategoriju stanovništva, za koju smo odlučili da ima našu posebnu pažnju - rekao je premijer Novalić predstavnicima penzionera.

Resorni ministar je istakao da su prenzioneri prioritet Vladi FBiH, te da se to vidi i kroz Budžet i prioritet isplate penzija.


Prosječne penzije

- Vi ste naši partneri isto kao što su nam partneri i sindikat i poslodavci i svako rješenje koje donosimo vezano za vašu populaciju važno je da donosimo u komunikaciji s vama - dodao je ministar Drljača.

Predstavnici saveza penzionera su pozdravili konačno donošenje zakonskih izmjena i dopuna, te podsjetili da su te izmjene i dopune i ranije mogle biti razmatrane u parlamentarnoj proceduri.

Još jedan od zahtjeva penzionera je bio da ne bude dug period od redovnog do vanrednog usklađivanja ove godine.

Također su istakli da u budućem vremenu, a kada se za to stvore finansijski uslovi, treba raditi na povećanju rasta najnižih penzija.

Premijer Novalić je na sastanku, između ostalog, iznio i podatak da su prosječne penzije tokom ovog saziva Vlade FBiH dosad narasle za 15 posto, te da je 2015. godine bilo 385.000 penzionera, a da ih je sada 430.000.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.