UPUTILI U PROCEDURU

Poslanici SNSD-a predložili nižu stopu PDV-a za osnovne životne namirnice i lijekove

Predloženi zakon predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od 10 posto oporezuju brašno, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja...

Parlament BiH. Arhiva

H. J. I. / Fena

14.2.2022

Poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputili su u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, uz zahtijev da se razmatra po hitnom postupku.

Predloženi zakon predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od 10 posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara i to: lijekovi, brašno, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće živitinjskog i biljnog porijekla, so, šećer, homogenizovana dječija hrana.


Socijalni karakter

Također, predlaže se da se po stopi PDV-a od 22 posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara među kojima su: visokokvalitetna vina (uključujući pjenušava vina) i alkoholna pića; visokokvalitetne cigare i cigarilosi; luksuzni parfemi, toaletne vode i kozmetika, uključujući proizvode za ljepotu i šminku; odjeća i obuća od krzna i kože reptila; nakit i srodni proizvodi; satovi i njihovi dijelovi; luksuzna vozila za prijevoz osoba na zemlji, u zraku ili na vodi; umjetnička djela, kolekcionarski predmeti i antikviteti; pirotehnički proizvodi za vatromete; oružje...


U predloženom zakonu je navedeno da Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) donosi propis kojima se bliže uređuje šta se, u smislu ovog zakona, smatra dobrima.

Također, definirano je da predložena rješenja imaju ograničen rok primjene, do 31. decembra 2022. godine, do kada se, kako navode predlagači, očekuje stabilizacija ekonomskih prilika.

Obrazlažu da se, u cilju poboljšanja ekonomskog položaja socijalno ugroženih kategorija stanovništva, posebno u uslovima povećanja cijena uslijed globalne inflacije i poremećaja na tržištu, predlaže uvođenje niže stope PDV-a na određenu grupu dobara, kao mjera koja ima prvenstveno socijalni karakter.


Finansijsko olakšanje za sve građane

Dalje navode da se uvođenjem niže stope PDV-a želi uticati na smanjenje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda i lijekova kako bi se obezbijedilo finansijsko olakšanje za sve građane, posebno socijalno ugrožene.

Uvođenjem više stope koja iznosi 22 posto na luksuzne proizvode će se obezbijediti dodatni prihodi i nadomjestiti procjenjeni gubitak prihoda, što neće uticati na životni standard građana koji sebi mogu priuštiti kupovinu ovih proizvoda - navodi predlagač u obrazloženju.

U kabinetu predsjedavajućeg Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) Vjekoslava Bevande rečeno je Feni da nisu dobili nikakvu novu inicijativu o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u i uvođenju diferencirane stope.

- Ranije je UO UIO dao saglasnost na prednacrt Zakona o PDV-u, te je u Upravi završen i nacrt ovog zakona i provedene javne konsultacije nakon čega je sljedeći korak da se UO izjašnjava o Nacrtu zakona o PDV - navode iz kabineta predsjedavajućeg UO UIO.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.