BISKUPSKA KONFERENCIJA

Vrhbosanski nadbiskup: Kao pripadnik hrvatskog naroda očekujem da budu poštivana sva prava moga naroda

Evangelizatorsko je poslanje, a ne političko, upozoriti da su ljudska prava ugrožena, kazao monsinjor Vukšić

S današnje konferencije. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

15.2.2022

Mostarska biskupija bila je domaćin današnjeg 24. po redu zajedničkog zasjedanja Biskupske konferencije BiH i Hrvatske biskupske konferencije. Nakon zasjedanja u duhovno-pastoralnom centru „Emaus“ u Bijelom Polju kod Mostara održana je pres-konferencija.

Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH je, odgovarajući na pitanje o tome kako razriješiti to što se Hrvati u BiH zbog izbornih i drugih prijepora osjećaju frustrirano kazao da „Crkva nije politički sugovornik niti kvalificirani protagonist u tom smislu da bi imala mandat, jer nikoga od nas, ni mene kao biskupa, narod niti neko drugi nije birao da bude njegov predstavnik“.


S današnje konferencije. M.Smajkić

-I volio bih da svi naučimo da u svakom društvu postoji ono što nazivamo podijeljena odgovornost. Crkva i mi crkvene osobe imamo svoju odgovornost, a ona je evangelizatorska. Svi drugi u javnom prostoru imaju svoj dio odgovornosti i mi biskupi i Crkva kao takva jesmo na strani evangelizacije, a ona uključuje poštivanje pravde, donošenje pravednih zakona, poštivanje ljudskih i pojedinačnih i kolektivnih prava, koja su i prava naroda, grupa, udruženja, svega onoga što se, dakle, pretpostavlja pod tim pojmom. Naravno da u kontekstu toga ostajemo na načelnoj razini i zahtijevamo poštivanje doslovice svih prava i s druge starne, gdje god ta prava , eventualno, jesu ugrožena, evangelizatorsko je poslanje, a ne političko, upozoriti da su ljudska prava ugrožena.Crkva se neće umoriti ni ovdje u BiH ni u Hrvatskoj niti bilo gdje upozoravati na tu tematiku-kazao je on.

Govoreći o tome kao pojedinac iz hrvatskog naroda, kako je naveo, nadbiskup Vukšić je kazao  kako sve ono što očekuje da bude poštovano na području njegovih prava želi da bude poštovano i na području prava bilo kojeg drugog  čovjeka.

-Kao pripadnik hrvatskog naroda očekujem da budu poštivana sva prava mog naroda, kao što čekujem da budu poštivana sva prava bilo kojeg drugog naroda-poručio je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.