ZBOG VJETRA

Na području jugoistočne Bosne na snazi je žuti meteoalarm

Nove padavine, ali i topljenje snijega uzrokovali su i povećanje vodostaja rijeka u BiH

Na području regije Foča prognozira mjestimično pojačan vjetar. ILUSTRACIJA

Piše: A. O.

16.2.2022

Na području jugoistočne Bosne na snazi je žuti meteoalarm zbog jakih udara vjetra.

Na području regije Foča prognozira mjestimično pojačan vjetar s udarima većim od 11metara u sekundi (40 kilometara na sat).

- Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetnje u aktivnostima na otvorenom su moguće uslijed krhotina koje nosi vjetar -  navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Tokom noći najviše padavina registrovano je na području istočne Hercegovine.


Slabe padavine

Tako je na Čemernu palo 44, u Nevesinju 27, Gacku 23, te Trebinju i Bileći po 19 milimetara padavina po metru kvadratnom.

U ostalim predjelima najviše padavina bilo je u Foči 17, Bosanskom Novom 9, Mostaru 8, Livnu i Višegradu po 7, Rudom 6, Srebrenici 5, te Bihaću i Jajcu po 4 milimetra padavina po metru kvadratnom.

Veoma slabe padavine registrovane su u Prijedoru i Han Pijesku gdje je palo po 3, Banja Luci, Doboju, Zvorniku, Tuzli i na Bjelašnici gdje su registrovana po 2, te Bijeljini, Sanskom Mostu, Sarajevu, Mrkonjić Gradu i na Sokocu gdje je bilo po 1 milimetar padavina po metru kvadratnom.


Povećanje vodostaja rijeka

Nove padavine, ali i topljenje snijega uzrokovali su i povećanje vodostaja rijeka u BiH.

Tako je nivo rijeke Bosne u Sarajevu (Reljevo) na razini 149 sa tendencijom daljnjeg rasta, dok je u Zenici na razini 117 centimetara i raste. U porastu je i nivo rijeke Miljacke u Sarajevu (Ćumurija) koja je na razini 99 centimetara i dalje raste.

Nivo rijeke Sane i Une, za sada, stagnira.

Najviše snijega ima na Bjelašnici 129, te Čemernu 40, Han Pijesku 30, kao i Gacku 10 i na Sokocu 5 centimetara, navode iz Zavoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.