KRISTIN TUDIK

Francuska ambasadorica: Vrijeme za postizanje dogovora ističe

Istaknula je i važnost usvajanja "paketa za poboljšanje integriteta" koju podržavaju svi građani BiH i ona bi pokazala da je BiH sposobna provesti reforme neophodne za njen napredak na putu pridruživanja Evropskoj uniji

Kristin Tudik: Ustavna i izborna reforma od suštinske važnosti. Arhiv

E. Ć. / Fena

16.2.2022

Francuska je potvrdila podršku ustavnoj i izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini koja mora omogućiti pravednu zastupljenost svih komponenti BiH kao i ravnopravnost i nediskriminaciju svih bh. građana, posebno kroz provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava. 

Kako je kazala ambasadorica Francuske u BiH Kristin Tudik (Christine Toudic) u saopćenju, ustavna i izborna reforma je od suštinske važnosti za evropsku perspektivu BiH, koju Francuska u potpunosti podržava.



Podržani zajednički napori EU i SAD

Navela je i da se provedba presude Sejdić i Finci Evropskog suda za ljudska prava, preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri OSCE-u (ODIHR) i relevantne preporuke Venecijanske komisije, nalaze među 14 ključnih prioriteta koje je Evropska komisija utvrdila u svom mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

- Vrijeme za postizanje dogovora ističe, kako bi reforma mogla biti implementirana za naredne opće izbore u oktobru, u okviru u kojem nema nikakvih diskriminatornih odredbi i koji garantiraju veću transparentnost procesa. 

Podržavamo zajedničke napore Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da se s tim u vezi dođe do kompromisa - dodala je.

Neophodan kompromis svih strana

Kaže i da je kompromis svih strana učesnica neophodan kako bi se reforma usvojila u Parlamentarnoj skupštini BiH te je od značaja da se nastavi raditi u duhu konstruktivnog dijaloga.

- Francuska nema na umu neki poseban izborni model, jedini imperativ je da reforma ne bude u suprotnosti sa evropskim normama - pojasnila je ambasadrica u saopćenju.

Pozvala je sve strane da konstruktivan i otvoren dijalog za kompromis pronađu rješenje koje će dobiti dovoljnu podršku da bude usvojeno u Parlamentu i koje će Bosnu i Hercegovinu približiti Evropskoj uniji, zbog čega je važno prisustvo stručnjaka Venecijanske komisije i ODIHR-a pri OSCE-u u diskusijama.

Istaknula je i važnost usvajanja "paketa za poboljšanje integriteta" koju podržavaju svi građani BiH i ona bi pokazala da je BiH sposobna provesti reforme neophodne za njen napredak na putu pridruživanja Evropskoj uniji, saopćeno je iz Pres službe Ambasade Francuske u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.