EKONOMSKI STRUČNJAK

Vjekoslav Domljan o zakonu o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana za "Avaz": Bez negativnih posljedica za ugostiteljske objekte

S jedne strane, može biti da se donekle gubi, ali s druge dobiva zdravstvo, odnosno, stanovništvo, budući da se na taj način poboljšava ljudski kapital, a to nam je vrlo važno, kazao je Domljan

Domljan: Trebaju nam zdravi i produktivniji ljudi. ARHIV

E. D. A.

17.2.2022

Pred delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH danas će se naći Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Zakon koji je aktuelizirao prof. dr. Mirsad Kacila, zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH i predsjednik Odbora za zdravstvo u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, podrazumijeva potpunu zabranu konzumiranja duhana u svim javnim zatvorenim objektima, javnom prijevozu, ali i u privatnim automobilima u kojima se nalaze i djeca.


Komentar ovog zakona dao je ekonomski stručnjak profesor Vjekoslav Domljan.

Dumljan je za "Avaz" rekao kako mu nije poznato to da je ovaj zakon bilo gdje imao negativne posljedice u vezi s poslovanjem ugostiteljskih objekata. Naglašava da je ta mjera općenito dobra i da je treba podržati prije svega zbog zdravlja ljudi.

- S jedne strane, može biti da se donekle gubi, ali s druge dobiva zdravstvo, odnosno, stanovništvo, budući da se na taj način poboljšava ljudski kapital, a to nam je vrlo važno, jer nam trebaju zdravi i produktivniji ljudi. Prema tome, ova mjera, sigurno, podržava takav pristup ljudskom kapitalu - istakao je Domljan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.