IMA NEKA JAVNA VEZA

Microsoft otkazao saradnju "Prointeru", Sebijin KCUS mu dijeli naše pare

Iza sve patriorske retorike, svih tih spinova, huškanja, tenzija i SDA-ovskog tobožnjeg stajanja na prvoj liniji odbrane Bosne i Bošnjaka, stoje finansijski talovi i isprepletene koruptivne mreže

Danijal Hadžović

Prointer kojeg povezuju s Igorom Dodikom dobio posao od KCUS-a na čijem čelu je Sebija Izetbegović

Foto: Avaz


Top lista nadrealista teško da bi se danas mogla snimati u BiH, a da ima ikakvog smisla. Naime, ono što nam političko-kriminalne elite sa svojim uvezanim resorima i saradnicima svakodnevno priređuju, odavno prevazilazi i najdomišljatiju satiru. Problem je, međutim, što satira koju živimo u BiH posljednjih decenija ide u obrnutom pravcu – vlast i vladajuće strukture su one koje se ismijavaju sa svima nama na najgrublji i najbezobzirniji mogući način.

Za SDA poželjan, za Microsoft jok

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu koji čvrstom rukom vodi Sebija Izetbegović, odabrao je za "pružanje usluga održavanja SAP licenci za potrebe KCUS-a" firmu "Prointer ITSS". Riječ je o kompanji koja se povezuje s porodicom Dodik, prije svega s Igorom Dodikom.

Prointer će tako od KCUS-a, tj. poreskih obveznika iz FBiH uprihodovati 123.786 KM.

Istovremeno, sankcije koje su SAD uvele Miloradu Dodiku zbog korupcije i udara na državnu BiH i njen ustavni poredak, poprimaju svoje ekonomske konsekvence. Svjetski gigant Microsoft prekinuo je partnerstvo sa Prointerom.

Dešava se upravo onaj scenarij koji su mnogi najavljivali – sankcije Dodiku imat će puno dublje konsekvence, prije svega one ekonomske, u prvom redu za njegovo najbliže okruženje, ali i cijelu RS. Ukratko, nakon američkih sankcija Dodik i svi oni koji sarađuju s njim postaju nepoželjni partneri, bilo poslovni ili politički. Jasan je to signal koji su shvatile i američke kompanije i počele postupati po njemu.

Ipak, ono što shvataju američke firme, ne interesuje pretjerano Klinički centar koji je u čvrstom stisku Stranke demokratske akcije (SDA).

Finansijske veze i šeme na prvom mjestu

Kojom logikom, stilskom figurom, umjetničkom formom prikazati to ludilo da u situaciji kada Dodik vrši brutalne udare na državu BiH i njen ustavni poredak, bojkotuje institucije države, brutalno vrijeđa žrtve genocida, omalovažava Bošnjake ili veliča ratne zločince, KCUS pod kontrolom "prve stranke u Bošnjaka" novac istih tih Bošnjaka dijeli firmi koja je jedan od glavnih stubova Dodikove ekonomske moći?

Kojom logikom, stilskom figurom, umjetničkom formom prikazati ili objasniti to ludilo da dok SAD uvode ekonomske sankcije Dodiku, a američke firme otkazuju saradnju kompanijama povezanim s njim, KCUS istim tim firmama dijeli naše pare?

Kojom logikom, stilskom figurom, umjetničkom formom prikazati ili objasniti to ludilo u kome, da dok SDA preko svojih članova i botovskih brigada vodi brutalnu kampanju protiv svih kritičara ove stranke koje proglašava izdajnicima, nevjernicima, izrodima, plaćenicima Čovića i Dodika, KCUS  daje novac Bošnjaka firmama povezanim s istim tim Dodikom?

Naravno, pitanja su retorička, a odgovor je jasan – iza sve patriorske retorike, svih tih spinova, huškanja, tenzija i SDA-ovskog tobožnjeg stajanja na prvoj liniji odbrane Bosne i Bošnjaka, stoje finansijski talovi i isprepletene koruptivne mreže u kojima tri nacionalističke oligarhije, naizgled ošto suprotstavljene, odlično sarađuju, raubuju resurse ovog društva i složno dijele plijen.

 Sve to otvara pitanje da li je i koliko SDA uopšte stalo do toga da taj i takav Dodik bude zaustavljen u svom političkom poduhvatu ili da, ne daj Bože, bude uklonjen s političke scene. Posljednji potez KCUS-a i otvoreno zabijanje prst u oko nastojanjima SAD, pokazuje da su njihove finansijske veze i šeme očigledno mnogo bitnije.

NA VRH

Podijeli članak na