NEVJEROVATNO ALI ISTINITO

Mensud Bašić ne želi da objavi konkurs za svoju direktorsku fotelju, sam sebe ostavlja u v.d. statusu na neodređeno

Shodno zakonu, Nadzorni odbor je bio dužan da donese odluku o raspisivanju konkursa te izabere direktora ove iznimno važne finansijske institucije

Mensud Bašić: Na ovaj način, Bašić nezakonito sebi obezbjeđuje što duži direktorski v. d. mandat direktora. Avaz

Piše: D. Hadžović

18.2.2022

Nakon odluke Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH da se raspiše javni konkurs za izbor direktora, kao pravni problem nezabilježen u dosadašnjoj praksi, pojavilo se odbijanje v.d. direktora Mensuda Bašića da se oglas objavi u medijima.

Na ovaj način, Bašić nezakonito sebi obezbjeđuje što duži direktorski v. d. mandat direktora. On je na poziciju vršioca dužnosti izabran odlukom Vlade FBiH u septembru prošle godine.


Faksimil konkursa za izbor uprave. Screenshot

Shodno zakonu, Nadzorni odbor je bio dužan da donese odluku o raspisivanju konkursa te izabere direktora ove iznimno važne finansijske institucije na duži mandat, odnosno četiri godine.

Inače, Bašić je već dodijelio neke problematične kredite kompanijama iz Hercegovine.


Osim što odbija pa zakonu objaviti konkurs za izbor direktora, Bašić također odbija objaviti i javne podatke na šta troši novac, odnosno kome odobrava kredite, o čemu je "Avaz" nedavno pisao. Tako je na upit „Dnevnog avaza“ da nam kaže za koje firme i koje projekte je od početka svog mandata odobrio kredite, Bašić samo odgovorio da je „u njegovom mandatu odobreno 11 kredita u iznosu od 4.293,000 miliona maraka“.


Faksimil uslova koje kandidati trebaju ispuniti. Screenshot

Međutim, istaknuto je da je „poslovna tajna“ o kojim se tačno projektima radi i ko je tačno dobio sredstva.

Osim toga, zbog ignorantskog odnosa Razvojne banke Federacije BiH, s direktorom Mensudom Bašićem na čelu, ugroženi su kompletno poslovanje namjenske industrije i poslovi teški više od 200 miliona maraka.

Razlog je taj što Uprava Razvojne banke već četiri mjeseca ne želi odgovoriti na zahtjeve čelnika Federalne direkcije za namjensku proizvodnju, koji su od Razvojne banke tražili avansnu garanciju na 20 miliona KM.

Neophodni dokumenti za tražene pozicije. Screenshot

Kako je "Avaz" ranije objavio, od oktobra prošle godine Uprava Razvojne banke Federacije ignorira zahtjeve i upite čelnika namjenske industrije, čime je direktno ugrožena i egzistencija više od 3.000 uposlenika.

Zbog nemogućnosti isplate plaća Sindikat kompanije "Pretis" nedavno je najavila održavanje protesta ispred zgrade Vlade, ali i Razvojne banke FBiH.

Faksimil konkursa. Screenshot

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.