POLITIČAR IZ LUKAVCA

SDA predložila Irfana Halilagića za novog premijera Vlade TK

Ukoliko i zvanično bude izabran za premijera, Halilagić obećava nekoliko konkretnih poteza i mjera, kojima će skupa sa svojom strankom pokazati da mogu načiniti jedan zaokret i promjenu političke paradigme u TK

H. J. I.

18.2.2022

Irfan Halilagić. Arhiva

Nakon što su ponovo preuzeli vlast u Tuzlanskom kantonu i "oborili" Vladu,Stranka demokratske akcije (SDA) je predložila Irfana Halilagića za mandatara nove Vlade.

Vladi Tuzlanskog kantona je izglasano nepovjerenje 14. februara, a zastupnik SDA Fahrudin Skopljak iznio je optužbe na račun te vlade kazavši kako je njihova glavna preokupacija bila zapošljavanje svojih kadrova.

- Ova Vlada nije odgovorila zadatku i uglavnom se bavila kadriranjem. Za nešto više od godinu dana smijenili su više od 1.000 ljudi s različitih pozicija. U velikom broju ta razrješenja su bila nezakonita i sada imamo na sceni više stotina tužbi što će vjerovatno koštati Tuzlanski kanton - rekao je Skopljak nakon smjene vlade.

Naveo je kako su spremni da preuzmu sav teret na sebe, ali i to da nikome neće zatvarati vrata.

Novu većinu sada čine SDA, Demokratska fronta, Stranka za BiH i Socijaldemokrati BiH. Predsjedavajući Skupštine je ponovo Žarko Vujović iz Socijaldemokrata BiH, a Boris Krešić iz Demokratske fronte i Lejla Vuković iz Saveza za bolju budućnost su njegovi zamjenici.

Obećao nekoliko konkretnih poteza i mjera

Haliilagić je kazao da mu je pripala čast izborom za kandidata za kantonalnog premijera, odnosno mandatara za sastav nove Kantonalne vlade.

- U tom smislu koristim priliku da se zahvalim svom političkom subjektu, odnosno kolegicama i kolegama koji su mi tu čast upriličili. Uradit ću sve što je potrebno da tu privilegiju i čast opravdam na najboli mogući način, u intersu SDA i građana TK - naveo je Halilagić. 

Ukoliko i zvanično bude izabran za premijera, Halilagić obećava nekoliko konkretnih poteza i mjera, kojima će, kako je istakao, skupa sa svojom strankom pokazati da mogu načiniti jedan zaokret i promjenu političke paradigme kada je u pitanju javno-politički život u TK.

- U narednom periodu slijedi nam izbor ministara i sve ono što je zakon naloži - dodao je on.

Biografija

Irfan Halilagić rođen je 1988. godine u Tuzli. Nakon završene Gimnazije u Lukavcu, 2011.godine. diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli i stekao zvanje diplomirani pravnik. Trenutno je zaposlen u J.P. "RAD" Lukavac na mjestu Stručnog saradnika za pravne poslove.

Aktivan je član Stranke demokratske akcije Lukavac od 2008. godine, a od 2015. godine obavljao je funkciju predsjednika Asocijacije mladih SDA OO Lukavac, koja je svojim aktivnostima i organizacijom uspjela okupiti nekoliko stotina mladih sa područja cijele općine Lukavac i važi za jednu od najorganizovanijih na području Tuzlanskog kantona.

Član je Izvršnog odbora SDA Lukavac. Aktivno govori engleski jezik. Oženjen je, otac dvoje djece, trenutno nastanjen u Lukavcu.

Na Izbornoj skupštini OO SDA Lukavac, održanoj 27.12.2019. godine, jednoglasno je od 103 prisutna delegata izabran za predsjednika Općinske organizacije SDA Lukavac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.