LIDER SOCIJALDEMOKRATA

Enver Bijedić reagovao na saopćenje KO SDP-a Tuzla

Da li je trebalo da se da posao Bugarima i nanese šteta Rudniku od milion maraka? Pitam se da li je milion maraka trebao da završi u nečijim džepovima?

Enver Bijedić. Arhiv

E. Ć.

19.2.2022

Predsjednik Socijaldemokrata Enver Bijedić reagovao je na saopćenje Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla, upućeno na njegovo gostovanje u emisiji na televiziji "N1". Bijedić je naveo kako daje odgovor "seoskim varalicama".





Iznio činjenice poznate političkoj javnosti

- U kratkom intervjuu za televizijsku kompaniju N1, iznio sam neke činjenice koje su poznate političkoj i pravosudnoj javnosti u našoj zemlji. Dakle, odgovarajući na pitanja novinara, uz moralnu i zakonsku odgovornost, iznio sam sljedeće činjenice:

Na tenderu za šest novih bušotina Rudnika soli u Tuzli, pobijedila je firma iz Gračanice sa ponudom od 5,5 miliona maraka što je za milion maraka manje od firme iz Bugarske. Da li je trebalo da se da posao Bugarima i nanese šteta Rudniku od milion maraka? Pitam se da li je milion maraka trebao da završi u nečijim džepovima?

Firma iz Gračanice je bila prokurator-zastupnik dvije firme sa višedecenijskim iskustvo na bušotinama u Rudniku soli Tuzla te Ukrajini, Rusiji i drugim zemljama. Tužilac Ćazim Serhatlić je slagao, i pored uvida u dokumente, da gračanička firma ima samo jednog uposlenog! Ta „nekvalifikovana firma“ je dobila posao i završila ga u roku!

Iako sa tenderom nemam nikakve veze, kantonalni tužilac Ćazim Serhatlić je podigao optužnicu protiv mene, i skoro cijelog rukovodstva Socijaldemokrata BiH, optužujući nas da samo, bez ikakvog dokaza, bili udruženi u dodjeli tendera firmi iz Gračanice!

Taj prvi saradnik potpredsjednika SDP BiH, to jest gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, podigao je i drugu optužnicu protiv mene u slučaju izgradnje Stambeno-poslovnog objekta „15. maj“ u Tuzli. Jasmin Imamović je, kako je utvrdila Finansijska policija, sa tog objekta, nezakonito prebacio dva miliona maraka na Panonska jezera. 

On je priznao to djelo, ali je Serhatlić donio odluku da je zastupila zastara! Kako da ne kada je u to vrijeme, kao šef svih inspekcija u Opštini bio prvi saradnik Imamovića! Zahvaljujući Serhatliću, na tom je objektu, bez dozvole, dozidano šest spratova. Meni, koji sa tom transakcijom i dozidama nemam nikakve veze, Serhatlić je složio optužnicu - naveo je Bijedić.

Imaju problema sa strukom

- U reagovanju na moj intervju, KO SDP Tuzla o ovim mojim tvrdnjama šuti. Nema šta da kaže! Zato me proglašavaju lažovom jer sam rekao da su, sa međunarodnim referensama, dr. Zlatan Fatušić i dr. Hajrudin Kačar, bili šikanirani na UKC Tuzla te da su otišli u „Medical Institute Bayer“.

Tačno je da su otišli u penziju i istog dana su započeli rad na evropski renomiranom Centru. Ali, ni blizu penzije nije bio prof.dr Aleksandar Vujadinović, pa je otišao za njima. Zašto? Zato što ih, kako je utvrdila Federalna zdravstvena inspekcija, nezakonito postavljeni i nereferentni menadžment UKC, nije htio zadržati! Imaju problem sa strukom - dodao je Bijedić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.