AMBASADORICA FRANCUSKE

Tudik: Najviše zabrinjavaju blokade u BiH koje ometaju razvoj države

Ako ovi pregovori, na žalost, ne urode plodom, mi bismo željeli da se izbori održe u puno integrativnijem kontekstu, rekla je Tudik

Kristin Tudik. Printscreen

Fena

19.2.2022

Republika Francuska preuzela je 1. januara 2022. godine predsjedavanje Vijećem Evropske unije, a najviši dužnosnici te zemlje najavili su veliki angažman kada je u pitanju evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana.


Reformski put

Ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini Kristin Tudik (Christine Toudic) u intervjuu za Fenu govorila je o planovima šestomjesečnog predsjedavanja naglašavajući da je za slogan odabrano “Oporavak, snaga i pripadnost”.

- Naročito je važna ova riječ pripadnost jer se to zaista odnosi na zapadni Balkan. Predsjednik Emanuel makron (Emmanuel Macron) nikada nije krio da je za integraciju zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju. On je uostalom i sam predložio novu metodologiju kako bi ove perspektive za priključenje bile manje birokratske, kredibilnije, vidljivije i više obavezujuće.

Makron je u govoru 19. januara u Evropskom parlamentu podsjetio koliko zapadni Balkan ima svoje mjesto u toj evropskoj cjelini jer je to i geografski i kulturni očigledno i nema nikakve sumnje u to.

Ideja je da se i dalje podstiču zemlje zapadnog Balkana i naravno i Bosna i Hercegovina da napreduju na reformskom putu jer je to u stvari usluga za uslugu. Ne suprotstavljamo se integraciji, nismo to nikada činili, ali treba i da zemlje zapadnog Balkana ispoštuju svoje obaveze i provode reforme - dodala je Tudik.


Ne krije zabrinutost

Pojašnjava da je Makron zapravo želio reći zemlje zapadnog Balkana trebaju pomoći njima kako bi i oni mogli pomoći tim zemljama.

Amabasadorica ne krije da su zabrinuti za trenutnu političku situaciju jer je ona lošija nego sto je bila prethodnih godina, a posebno su zabrinuti jer je ovo štetno za građane, zato što sprečava ekonomski razvoj i provođenje potrebnih reformi, a ujedno sprečava BiH da napreduje na svom putu ka Evropskoj uniji.

- Što se tiče sigurnosne situacije, prema izvještajima koje dobivam od snaga EUFOR-a, od naših vojnika čija je baza u Sarajevu i u ostatku zemlje, sama sigurnosna situacija nije zabrinjavajuća. Ono sto je zabrinjavajuće su sve blokade koje ometaju razvoj države. To je ono sto nam naročito smeta - podvukla je.

Ambasadorica Francuske osvrnula se u intrevjuu za Fenu i na aktuelne izborne reforme za koje je kazala da ih oni bezuvjetno podržavaju, a naročito žele da se reformama postigne pravedna zastupljenost svih komponenti u Bosni i Hercegovini, odnosno da se postigne istinska jednakost između svih bez diskriminacije.


Preostalo malo vremena

Mišljenja je da je to suštinska reforma za evropsku perspektivu posebno Bosne i Hercegovine, jer ono svi traže je da BiH napreduje ka Evropskoj uniji, a upravo ta reforma BiH približava evropskim kriterijima.

- Sada je preostalo malo vremena jer izbori trebaju biti održani u oktobru i trebalo bi da ta reforma bude ubrzo završena. Smatramo da je potreban kompromis svih strana, zaista svih strana, jer je to ono što je neophodno - kazala je ambasadorica Tudik.

Francuska ne nudi bilo kakav konkretan model kada je u pitanju izborna reforma, ali se zalažu, kaže, za to da taj model odražava evropske tekovine, da bude u skladu sa evropskim principima.

- Ako ovi pregovori, na žalost, ne urode plodom, mi bismo željeli da se izbori održe u puno integrativnijem kontekstu nego prethodni i insistiramo na integrativnom paketu koji je drugi aspekt reforme - pojasnila je.

Naglašava da se glas Francuske stalno čuje te je tako i ministar vanjskih poslova Francuske Jean Yves le Drian zaista insistirao na važnosti rješavanja pitanja napretka ka EU kojeg je postavio među svoja tri prioriteta tokom francuskog predsjedavanja Evropskom unijom.



Mladi su budućnost

Najavila je da će biti organizirana konferencija u okviru francuskog predsjedavanja Evropskom unijom, koja bi i sama trebala biti sredstvo da se približe sve strane i pokaže da nije samo Bosna i Hercegovina na Balkanu koja ima probleme nego cijela regija ima svoja neriješena pitanja.

Ideja konferencije je da bude nešto poput Pariškog forum za mir, njen oblik još uvijek nije određen, ali će, kaže ambasadorica, nastojati okupiti sve strane učesnice, građansko društvo, preduzeća, šefove država i vlada kako bi se pokušao napraviti konstruktivan dijalog kojim bi se stvari unaprijedile.

- Ideja je i da pripremimo Evropski samit o zapadnom Balkanu koji će biti organiziran u vrijeme češkog predsjedavanja Evropskom unijom, buduće predsjedavajuće zemlje, ali pokušat ćemo raditi posebno na pitanjima mladih, pitanjima sigurnosti, o stvarima o kojima se ipak rijetko govori, a koja su veoma važna - kazala je Tudik.

Kako je zaključila u razgovoru za Fenu mladi su budućnost i oni zaista trebaju biti uključeni u sve procese i razgovore o važnim pitanjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.