POLITIČKI ANALITIČAR

Enver Kazaz o zaključcima HNS-a, za "Avaz": Nacionalistički odgovor HDZ BiH proizvest će još goru vrstu krize u državi

Svako insistiranje na nekritičkom principu građanske države proizvodit će daljni i sve snažniji secesionizam, kao što će secesionistička politika HDZ I SNSD-a proizvoditi na drugoj strani sve žešće zagovaratelje unitarne države , rekao je Kazaz

Kazaz: BiH ne može bez svjesti da je složena država rješiti krizu oko izbornog zakona. Arhiv

Piše: M. Aš.

19.2.2022

Politički analitičar Enver Kazaz, rekao je za portal "Avaza", komentirajući zaključke HNS-a u kojima se, između ostalog, navodi da nema uvjeta za održavanje izbora i da neće  dopustiti preglasavanje Hrvata, da Bosnu i Hercegovinu očekuje još veća kriza.

 - BiH ne može bez svjesti da je složena država rješiti krizu oko izbornog zakona. Njenu složenost najbolje je riješio Titov sistem u principima ZAVNOBIH-ovske konstitutivnosti, čega političari koji se pozivaju na tradiciju ZAVNOBiH nisu svjesni. 

I zbog te nesvjesnosti, BiH klizi u najveću moguću krizu. Nacionalistički odgovor HDZ proizvest će još goru vrstu krize u državi. Svako insistiranje na nekritičkom principu građanske države proizvodit će daljni i sve snažniji secesionizam, kao što će secesionistička politika HDZ I SNSD-a proizvoditi na drugoj strani sve žešće zagovaratelje unitarne države - rekao je Kazaz.

On je naglasio da u tom ćorsokaku, BiH ulazi u još dublju krizu od ove današnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.