ANALITIČAR IZ ZAGREBA

Đenero za "Avaz" o zaključcima HNS-a: Sramota, očito je cilj onemogućiti dogovor Hrvata i Bošnjaka

Koncept maksimalističkih zahtjeva, koncentracije samo na manji dio hrvatske zajednice u BiH, zapostavljanje interesa zajednice tamo gdje je u manjinskom položaju i takvo tretiranje manjina na "svom području" koncept je kojim se ništa ne može postići

Gjenero: Žele stvoriti sliku prema kojoj Milorad Dodik i njegov entitet nisu ključni problemi BiH. Agencije

Piše: M. Aščić

19.2.2022

Poznati politički analitičar i politolog iz Hrvatske Davor Gjenero, komentirajući zaključke HNS i izjavu Dragana Čovića, lidera HDZ BiH da nema uvjeta za održavanje izbora, kazao je za portal "Avaza" da riječ o  sramotnoj izjavi, koja pokazuje da politička elita okupljena u HNS-u ne razumije što je politika.


Zapostavljanje interesa zajednice

 - Ne razumiju da je obaveza političara da sudjeluju u kreiranju i provođenju kompromisa i na taj način osiguravaju zajednički život više zajednica u složenoj državi kakva je BiH. Koncept maksimalističkih zahtjeva, koncentracije samo na manji dio hrvatske zajednice u BiH, zapostavljanje interesa zajednice tamo gdje je u manjinskom položaju i takvo tretiranje manjina na "svom području" koncept je kojim se ništa ne može postići. Očito je da je Čoviću i njegovoj sviti, kao i trenutnom hrvatskom predsjedniku Milanoviću, ključni cilj onemogučiti dogovor Hrvata i Bošnjaka u Federaciji i stvoriti sliku prema kojoj Milorad Dodik i njegov entitet nisu ključni problemi BiH - kaže Gjenero.


Podrivanju kompromisa

Kako tvrdi, radi se o sustavnom podrivanju kompromisa, dogovora i zajedničkog života Hrvata i Bošnjaka, a najveću štetu takve politike snosit će Hrvati.

 - I to u onim dijelovima Federacije, u kojima žive kao manjina i upućeni su na društvenu suradnju s Bošnjacima, kao što su to Sarajevo, Tuzla, ili Srednja Bosna. Naravno, patroni iz Moskve mogu biti sretni i Čovićevim i Milanovićevim ponašanjem i njihovim dosljednim igranjem namijenjenih im epizodnih uloga, u sjeni dramskih prvaka Milorada Dodika i Aleksandra Vučića -smatra Gjenero.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.