AMBASADOR U MOSKVI

Željko Samardžija o inicijativi Bisere Turković: Sljedeći korak će biti zahtjev za njenu smjenu

Samardžija je rekao da je takva instrukcija apsolutno neprihvatljivo za RS i srpske kadrove u institucijama i diplomatsko-konzularnoj mreži

Željko Samardžija i Bisera Turković. Avaz

E. Ć. / Srna

20.2.2022

Otvoreno pismo diplomata is RS samo je prvi korak, a već naredni biće zahtjev za smjenu ministra inostranih poslova u Vijeću ministara Bisere Turković, jer nametanje nepostojećeg praznika nije samo provokacija, već i klasičan politički bezobrazluk, izjavio je Srni amabasador BiH u Moskvi Željko Samardžija.

Samardžija je rekao da je takva instrukcija apsolutno neprihvatljivo za RS i srpske kadrove u institucijama i diplomatsko-konzularnoj mreži. On je ocijenio da je nametanje datuma kojim je počeo tragičan građanski rat u BiH kao "obilježavanje zajedničkog praznika" zaista tragikomično.



Uputit će zahtjev Vijeću ministara

To je, dodao je, i dokaz političke nemoći i nespremnosti da se uspostavi funkcionalna državna zajednica zasnovana na ravnopravnosti njenih naroda, ali i naglašene unitarističke ambicije stranke koju predstavlja ministarka Turković.

Prema njegovim riječima, otvoreno pismo diplomata iz RS je samo prvi korak, a već naredni bit će zahtjev Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH da zbog protivzakonitog i neustavnog djelovanja ministarke vanjskih poslova i pri tome zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara za njenu smjenu i povlačenje s mjesta šefa diplomatije.

Ambasadori iz RS neće prihvatiti njenu instrukciju

- Ona svojim djelovanjem dovodi do evidentnih podjela u diplomatsko-konzularnoj mreži što može dovesti do potpune blokade rada diplomatske mreže BiH - zaključio je Samardžija.

Ambasadori iz RS i generalni konzuli BiH uputili su otvoreno pismo ministru vanjskih poslova u Vijeću ministara Biseri Turković u kojem je obaviještavaju da neće prihvatiti njenu instrukciju o obilježavanju državnog praznika 1. marta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.