I DIJASPORU ŽELE DIJELITI

Tegeltija u Minhenu zadovoljan interesom dijaspore, ali one iz RS

Treba samo podsjetiti da Tegeltija nije premijer RS, nego Bosne i Hercegovine

Tegeltija u Minhenu. Agencije

Piše: E. T. / Srna

20.2.2022

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas u Minhenu da je zadovoljan velikom zainteresovanošću dijaspore da se aktivno uključi u ekonomsko-privredni razvoj i život RS. 

Treba samo podsjetiti da Tegeltija nije premijer RS, nego Bosne i Hercegovine.


Čast mi je bila da danas posjetim srpsku crkvenu opštinu u Minhenu

- Čast mi je bila da danas posjetim srpsku crkvenu opštinu u Minhenu i da se susretnem sa vjerujućim narodom i sveštenicima, te da razgovaramo o svim njihovim stvarima i impresijama ovdje u NJemačkoj, kao i o uspomenama iz njihovog rodnog kraja - rekao je Tegeltija nakon posjete Crkvi Svetog Jovana Vladimira u Minhenu i prisustva liturgiji.

Ovo je, istakao je, bila prilika za razgovor sa članovima udruženja koja okupljaju srpski narod u dijaspori, o idejama i mogućnostima koje dijaspora može da pruži Republici Srpskoj, ali i onome što Srpska može da pruži dijaspori.

Prema njegovim riječima, iz dijaspore stižu jasne poruke da su mnogi zainteresovani da se vrate, da mnogi imaju šta da ponude, a to su znanje i iskustvo koje su stekli u inostranstvu, te da očekuju od vlasti i opština u Republici Srpskoj da im se pruži prilika, te da im se ne usporavaju i ne komplikuju procedure.

Tegeltija je rekao da su ljudi koje je danas sreo spremni za svoj novi poslovni i svaki drugi život u Republici Srpskoj.

- Bit će mi zadovoljstvo da i dalje nastavimo saradnju sa ovim udruženjima i Srpskom pravoslavnom crkvom i da okupljamo ove naše ljude, ne samo ovdje u Minhenu, nego i u Republici Srpskoj - istakao je Tegeltija.

Starješina hrama Svetog Jovana Vladimira Bojan Simić zahvalio je za posjetu predsjedavajućeg Savjeta ministara, ističući da se vjernici sa ovog područja bude i mole Gospoda da ih blagoslovi, omudri i osnaži u hrišćanskim vrlinama.


Važno je da smo tu bili prisutni

- Stoga radi, jučer smo imali molitvu za mir u svijetu, u okviru konferencije koja je održana ovdje u Minhenu, i naša molitva bila je, prije svega, upućena ljudima koji imaju moć da taj mir održe, da pomognu i da ga i dalje izgrađuju na dobrobit čitavog svijeta, ali prije svega našeg naroda", rekao je prota Simić.

Generalni konzul BiH u Minhenu Vera Sajić navela je da je veoma važno što je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija prisustvovao Minhenskoj konferenciji jer je to svjetski brend.

- Važno je da smo tu bili prisutni, a isto tako je važno što je predsjedavajući uz mnogo obaveza našao vremena da posjeti svoje vjernike i srpsku crkvu ovdje u Minhenu - navela je Sajićeva.

Predsjedavajući Savjeta ministara prethodno je u ovom njemačkom gradu prisustvovao Minhensko bezbjednosnoj konferenciji.

Inače prema podacima Genralnog konzulata BiH u Minhenu, Savezna Republika Njemačka je država sa najvećim brojem bosanskohercegovačke dijaspore u Evropi. Prema zvaničnim podacima Saveznog ureda za statistiku (Statistiches Bunesamt) u ovoj zemlji živi 248 000 osoba bh. porijekla, od čega 167 975 sa državljanstvom Bosne i Hercegovine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.