BRISEL

Šef diplomatije Irske: Želimo mir i stabilnost u BiH i mislim da će reforme svakako pomoći

On je novinarima u Briselu, gdje se danas održava sastanak šefova diplomatija bloka, rekao da EU želi da se usaglase i sprovedu pune reforme Izbornog zakona u BiH

Koveni: Izbori će omogućiti formiranje organa vlasti. Agencije

E. Ć.

21.2.2022

EU želi da vidi mir i stabilnost u BiH, izjavio je ministar vanjskih poslova Irske Sajmon Koveni (Simon Coveney).

On je novinarima u Briselu, gdje se danas održava sastanak šefova diplomatija bloka, rekao da EU želi da se usaglase i sprovedu pune reforme Izbornog zakona u BiH, kako bi se pomoglo da se održe izbori koji će omogućiti formiranje organa vlasti koji će moći da funkcionišu.

- Želimo mir i stabilnost u BiH i mislim da će reforme svakako pomoći da se to desi - istakao je Koveni.

Ministar vanjskih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg (Alexander Schallenberg) rekao je da BiH i Balkan "ne smiju postati igralište za aktere izvan Evrope".

Šalenberg je ocijenio da član Predsjedništva Milorada Dodika i zvaničnici RS daju izjave u kojim se, kako kaže, "igraju integritetom BiH", što je "neprihvatljivo".


Situacija u BiH jedna je od tema današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova EU. Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost Žosep Borelj (Josep Borrell) izjavio je prije početka sastanka da ministri donijeti odluke kako bi se izbjegao raspad BiH.


U internom dokumentu EU navodi se da bi Unija trebala da razmotri uvođenje sankcija RS i da uskrati finansijsku podršku ako kriza u toj balkanskoj zemlji nastavi da se pogoršava.

Iako većina zemalja želi da uvede sankcije Dodiku, Mađarska, Hrvatska i Slovenija su protiv toga i, vjerovatno, će odbaciti svaki pokušaj uvođenja restriktivnih mjera članu Predsjedništva BiH. AP podsjeća da je Rusija pružila podršku Dodiku i njegovim saradnicima.

Dio zemalja zagovora uvođenje sankcija protiv Dodika i RS, a jedan dio, u kojem su, prema diplomatskim izvorima, Hrvatska, Slovačka, Slovenija, Mađarska, Grčka i još neke zemlje, traži od prve skupine zemalja da obrazlože svrsishodnost tih sankcija, odnosno bi li one polučile željeni učinak, piše "Index.hr".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.