PROVJERITI I REAGIRATI

Dizdarević: Ako se pokaže da je informacija irelevantna, jedna od mjera je da se ministar Lavrov proglasi nepoželjnom osobom

Lavrova je demantiralo Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo vanjskih poslova će od Ambasade Rusije tražiti detaljnije informacije, dok je bivši ministar sigurnosti Fahrudin Radončić eksplicitno ustvrdio da Lavrov, u stvari, podmeće muslimanima

Dizdarević: Sadržaj irelevantan. Avaz

Piše: A. Bajramović

21.2.2022

Izjava ministra vanjskih poslova Rusije, Sergeja Lavrova, da se u BiH, Kosovu i Albaniji regrutiraju plaćenici koji se, navodno, nalaze u Donbasu, izazvala je brojne reakcije, koje nisu dovoljne da se njen odjek amortizira. Posebno nakon što je, u istoj izjavi, i sam ministar Lavrov priznao da ono što iznosi u javnost tek treba provjeriti. 

Dio propagande

Lavrova je demantiralo Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo vanjskih poslova najavilo je da će od Ambasade Rusije u BiH tražiti detaljnije informacije, dok je bivši ministar sigurnosti Fahrudin Radončić eksplicitno ustvrdio da Lavrov, u stvari, podmeće muslimanima i da se ova izjava može promatrati i kao dio ruske propagande da se muslimani Balkana predstave kao sigurnosna opasnost u Evropi. Radončić je podsjetio da je BiH, kada je bio na dužnosti ministra, prva u regionu usvojila dopune krivičnog zakona kojim se visokim zatvorskim kaznama sankcionira odlazak državljana BiH na strana ratišta ili organiziranje i finansiranje takvih nezakonitih misija.

Stručnjak za sigurnost Sandi Dizdarević kaže da sadržaj izjave ministra Lavrova pokazuje da se radi o olako izrečenoj tvrdnji s ozbiljnim kvalifikacijama, koja je morala biti obavještajno utemeljena, posebno jer je iznešena od strane visokog političkog dužnosnika.

- U najmanju ruku je signifikantan tajmnig informacije, dok je sadržaj potpuno irelevantan, jer nije ukazano gdje se vrbuju, ko se vrbuje, od koga se vrbuje i ko to sve logistički pokriva. Od Ruske ambasade bi trebalo zatražiti detaljniji osvrt, ali ovakva informacija BiH obavezuje u smislu provjera. Ne treba zaboraviti da je upravo BiH prva u regionu donijela i usvojila izmjene i dopune krivičnog zakona, kojima se odlazak bh državljana na strana ratišta kažnjava kaznom zatvora – kaže Dizdarević.


Rigidnije mjere

Dizdarević nije siguran jesu li političke reakcije, koje gledamo, ispravne, već smatra da bh. službe najprije moraju provjeriti tačnost iznesenih tvrdnji.

- Ako se provjerama pokaže da je informacija irelevantna onda politika u BiH ima prostor za politički manevar, u smislu demantija pa i puno rigidnijih mjera. Jedna od njih je da se ministar Lavrov proglasi nepoželjnom osobom – ističe Dizdarević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.