PREDSJEDNIK SDP-A

Nikšić reagirao na nepostojeću izjavu

Krajnje je vrijeme da prestanu blokirati državne institucije zbog branjenja stava koji ne podržava niko na svijetu

Nermin Nikšić. Arhiv

Piše: D. H.

21.2.2022

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić objavio je status na Facebooku koji se tiče izjava Vladimira Putina među kojima je i ona o navodnom upoređivanju BiH i Ukrajine, odnosno genocida u Srebrenici, koje predsjednik Rusije nikada nije izgovorio.

- Ako možemo tražiti bilo šta pozitivno u toj izjavi onda je to činjenica da je javno iskazao kako se u Bosni i Hercegovini desio genocid. Iako je sasvim jasno da se stanje u Ukrajini ne može porediti sa genocidom u Bosni i Hercegovini ni na kojoj ravni, priznanje bosanskohercegovačkog genocida od gospodina Putina je nedvosmisleno. Naravno, genocid je potvrđen pravosudnim presudama međunarodnog suda i nikom razumnom nikakva druga potvrda i ne treba, naročito ne nama u Bosni i Hercegovini koji smo mu svjedočili. Zato ni ova izjava gdin Putina ne služi kao potvrda pravno utvrđenih činjenica - kaže Nikšić.

No kaže da je njegova izjava više pokazatelj koji bi trebao da posluži kao putokaz poštovateljima lika i djela Putina iz RS da i sami uvide istinu kojoj svjedoči cijeli svijet.

- Krajnje je vrijeme da prestanu blokirati državne institucije zbog branjenja stava koji ne podržava niko na svijetu. Naime danas je EU uslovila pomoć građanima Bosne i Hercegovine u iznosu većem od 600 miliona eura uslovljavajući kriminalnu i korumpiranu vlast da odblokira državne instirucije i konačno počnu raditi. Nadam se da ćemo se konačno suočiti s nespornom istinom kako bi se okrenuli svi zajedno rješavanju ogromnih životnih problema građana u cijeloj Bosni i Hercegovini - zaključio je.

(Napomena: Prenošenje statusa Nermina Nikšića Raskrinkavanje je označilo kao prenošenje lažne vijesti s obzirom na to da Putin nije javno priznao genocid u Srebrenici, a upravo ta izjava je bila povod za status.

Dakle, status Nermina Nikšića nema uporište jer je tvrdnja netačna.

Posljednja rečenica u ovom tekstu glasila je: „Podsjetimo, Putin je danas usporedio Ukrajinu i BiH kazavši da se danas u Ukrajini sprovodi genocid kao nekada u Bosni i Hercegovini. Rečenicu smo izbrisali nakon analize Raskrinkavanja u kojoj je utvrđeno da Putin nije govorio o genocidu u Srebrenici.

Prvobitni naslov je glasio: „Nikšić: Putin je javno iskazao kako se u BiH desio genocid“. 

Podnaslov teksta prvobitno je bio: „Podsjetimo, Putin je danas usporedio Ukrajinu i BiH kazavši da se danas u Ukrajini sprovodi genocid kao nekada u Bosni i Hercegovini“.)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.