NEZADOVOLJNI ODLUKOM EP

Najavljeni protesti Saveza samostalnih sindikata BiH zbog najave isključenja struje ArcelorMittalu

Isključenje električne energije ovoj kompaniji izazvaće ekološku katastrofu, a građane Zenice ostaviti bez grijanja usred grijne sezone, poručili su

Građani Zenice bi mogli ostati bez grijanja. AGENCIJE

S. S.

23.2.2022

Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH donio je odluku o održavanju protesta u ponedjeljak, 28. februara, ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu, zbog najavljenog isključenja struje zeničkoj kompaniji "ArcelorMittal".



Na udaru je 12.000 radnih mjesta

Protest se organizuje kao izraz nezadovoljstva odlukom Elektroprivrede BiH da od 1. marta obustavi isporuku električne energije "ArcelorMittalu", čime je na udaru 12.000 radnih mjesta, što u samoj kompaniji, što u 600 firmi čije je poslovanje povezano i zavisi od ove zeničke firme, saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata.

S obzirom na činjenicu da je Elektroprivreda BiH donijela odluku kojom se najavljuje isključenje struje ArcelorMittalu, koji ima specifične pogone poput koksare i visoke peći koji ne smiju stati ni na jedan minut, prestanak elektrosnabdijevanja "značilo bi smrt" ove kompanije, navodi se u odluci Upravnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH.


Nesagledive posljedice po željeznice

Iz ovog saveza naglašavaju da bi to bez posla ostavilo ne samo 3.200 radnika koji sa eksternim radnicima rade direktno u ArcelorMittalu u Zenici, već i 800 radnika ove kompanije u Prijedoru, uz nesagledive posljedice po poslovanje željeznica FBiH i RS-a.

Osim toga, isključenje električne energije ovoj kompaniji izazvaće ekološku katastrofu, a građane Zenice ostaviti bez grijanja usred grijne sezone.

Protesti su zakazani za 12.00 časova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.