TEŠKA SITUACIJA

Primorac za "Avaz": U toku krizni sastanak Eurocontrola, ogroman zračni prostor proglašen opasnom zonom za letenje

Nastojat ćemo na najbolji način svi skupa odgovoriti ovoj situaciji, poručuje direktor BHANSA-e

Primorac: Nevjerovatan uticaj. Avaz

Piše: M.Sm.

24.2.2022

Ruski napad na Ukrajinu odmah je preusmjerio zračni promet.  Ukrajina je noćas saopćila da je  ograničila civilne letove u svom zračnom prostoru zbog „potencijalne opasnosti“. Praktično, iznad Ukrajine nema civilnih putničkih letova.

Cijela situacija je dovela do kriznog sastanka Evropske organizacije za sigurnost zračne plovidbe (Eurocontrol).

- Da, u toku je sastanak u Eurocontrolu, takozvanom, Network  manager operativnom centru, odnosno Operativnom centru za upravljanje mrežom tokova zračnog prometa kako bi se prilagodili novonostaloj situaciji- izjavio je za „Avaz“ Davorin Primorac, direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA).



Nebo iznad Ukrajine. Flight Radar

Sasvim je sigurno, kazao nam je Primorac, da će biti pomjeranja u samoj mreži i da će ova situacija proizvesti negativne efekte na mrežu i na kapacitete, ali i  da će izazvati promjene u tokovima zračnog prometa, budući da je, istaknuo je, ogroman zračni prostor proglašen opasnom zonom za letenje.

- To će imati nevjerovatan uticaj na kompletnu industriju, a koliko tačno, vrlo je teško odgovoriti.  Na sastanku će se zauzeti konačni stavovi, preporuke i smjernice za sve pružatelje usluga zračne avijacije u Evropi koji će se morati prilagoditi novoj situaciji. Mi smo spremni, ali naravno za sve postoje granice. U slučaju da bude neophodno opslužiti ogromnu količinu prometa, ona će se vršiti u koordinaciji sa upraviteljem Mreže, odnosno, Eurocontrolu i zasigurno ćemo nastojati  na najbolji način odgovoriti svi skupa ovoj novonastaloj situaciji- poručio je Primorac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.