CIJENA SANKCIJA

Mahmuzić: Klijenti Sberbank nemaju razloga za zabrinutost

Stabilni su i dobro kapitalizirani, kaže direktor Agencije za bankarstvo F BiH

Mahmuzić: Cilj nam je zaštiti deponente. Avaz

Piše: M.Sm.

25.2.2022

Zbog udara na ruski bankarski sektor, što je najjača sankcija kojom su SAD i EU reagirale na rat koji je Rusija započela u Ukrajini, brojni građani BiH koji imaju svoje račune u Sberbanki su u strahu.

Tako su u brojnim gradovima zabilježeni redovi ispred poslovnica ove banke, jer, građani se sve više odlučuju na povlačenje svog novca.

Upravo zbog novonastale situacije jutros je održan sastanak Uprave Sberbanke i rukovodstva Agencije za bankarstvo F BiH, na čelu s direktorom Jasminom Mahmuzićem.


Prema njegovim riječima, Sberbanka BiH je dio grupacije Sberbank Evrope, s vlasništvom u Beču i, zapravo, nisu u direktnom ruskom vlasništvu.

- Sberbank posluje i u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Njemačkoj, Austriji, dakle , nismo mi jedini i pratit ćemo, naravno i ono što drugi regulatori budu poduzimali. Sberbank BiH je stabilna i dobro kapitalizirana i primarni nam je interes i cilj da zaštitimo deponente, koji se boje, klijente, bankarski sektor, ali i naravno banku koja jeste bosanskohercegovačka- rekao nam je Mahmuzić.

Ocijenio je da građani BiH, trenutno, nemaju razloga za zabrinutost, jer je banka spremna odgovoriti svim izazovima.

Također, kazao nam je da su pojašnjenje u vezi cjelokupne situacije zatražili od Američke ambasade, ministarstva finansija , ali i da su obavili razgovor sa čelnicima Centralne banke BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.