SIGURNOSNA SITUACIJA

Zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić za "Avaz": Scenarij iz Ukrajine ne može se desiti u BiH

Totalno je različit ambijent u kojem mi živimo i radimo u BiH – kazao nam je Krešić

Krešić: Dogovorimo se oko unutrašnjih stvari. Avaz

Piše: A. Bajramović

26.2.2022

O aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji, te mogućoj refleksiji situacije u Ukrajini na BiH, zamjenik ministra odbrane Mijo Krešić razgovarao je sa novoimenovanim komandantom NATO Štaba u Sarajevu, brigadnim generalom Pamelom MekGah (McGah).

- Lično ne vidim nikakvu povezanost te dvije regije na način, kako neki zagovaraju, da bi se mogao dogoditi scenarij iz Ukrajine u BiH. Totalno je različit ambijent u kojem mi živimo i radimo u BiH – kazao nam je Krešić.


Međunarodni partneri

On dodaje da ono što smo prošli prije tri decenije pripada povijesti, te da je u periodu nakon toga u BiH izgrađen sistem koji uključuje i prisustvo njenih međunarodnih partnera - Štaba NATO-a, EUFOR-a i drugih predstavnika međunarodne zajednice, kroz različite institucije u smislu policijskih, obavještajnih, političkih, humanitarnih i drugih aktivnosti.

- Ne očekujem nikakve incidente u BiH i pozvao bih i svoje kolege, koje izlaze u javnost s nekim procjenama i neke kvazi – analitičare ... mislim da imamo prostora u jednom pozitivnom smjeru razgovarati, usmjeriti procese u pozitivnom pravcu – dodaje Krešić u razgovoru za „Avaz“.

Slanje dodatnih 500 vojnika EUFOR-a on vidi kao preventivnu aktivnost, jer EUFOR ima obavezu da osigurava sigurno i stabilno okruženje u BiH koju su potpisali „veliki igrači“.

- NATO je tu u uskoj saradnji sa EUFOR-om. EUFOR ima na raspolaganju 3.500 vojnika. Do sada je u BiH bilo raspoređeno 600, a sad dolaze dodatne četiri satnije sa oko 500 pripadnika. To je stvar EUFOR-a i stvar procjene u nekom trenutku. Ja tu ne vidim ništa posebno, ali očigledno je da, kad se nema nekih drugih sadržaja, onda ovi dolaze u fokus. To je jedna vojnička aktivnost i dobra procjena onih koji rukovode i koji imaju jako ozbiljnu obavezu naspram BiH – ističe Krešić.

Odgovarajući na pitanje o uznemirenosti građana, koja se najprije manifestira pojačanom kupovinom životnih namirnica, Krešić kaže da nema potrebe za gomilanjem bilo kakvih zaliha. I njemu se za savjet obratilo dosta prijatelja.

- Da ne drže do mog stava ne bi me zvali, a ja sam im rekao da kupe kilogram – dva brašna i to je dovoljno. Nikakve zalihe u BiH u ovom trenutku nam ne trebaju. Naprotiv, trebamo se okrenuti radu i nadolazećim izazovima, a to je proljetna sjetva i ostale aktivnosti koje nas čekaju u ovoj godini. Svi mi koji komentiramo, koji želimo komentirati sigurnosne izazove u BIH, stanje, situaciju, trebamo se informirati, gledati širu sliku u kontekstu BiH. I ne usmjeravati izjave huškačke u smjeru dnevno političkih događanja – dodaje Mijo Krešić.


Unutrašnji dogovor

Ipak, zbog onoga što su preživjeli u nedavnoj prošlosti, sličnosti Ukrajine i BiH, građani očekuju garancije, a u prvom redu da političari zaustave retoriku koju su koristili do sada.

- Pazite, ovdje se prave takvi scenariji da ja postanem uplašen, da očekujem da će Rusi sletiti u naredna dva sata u zračne luke u BiH. Razumijem i dobro je da su ljudi kreativni, ali mislim da se ovdje radi o ozbiljnim stvarima. Procjene trebaju praviti osobe koje imaju informacije. BiH je država i srpskog, i hrvatskog, i bošnjačkog naroda i kao takva će opstati. Trebamo se više fokusirati da se dogovorimo oko nekih unutrašnjih stvari. Značajan dio ovih problema koje imamo je rezultat prekida komunikacije između nas u BiH i funkcioniranja inat – politike zadnjih nekoliko godina. Ne možete drugom raditi ono što ne želite da se vama dogodi – kaže na kraju razgovora zamjenik ministra odbrane BiH, Mijo Krešić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.