REAKCIJE

Hadrović iz Vašingtona: Trenutna dešavanja u Ukrajini ne mogu se preliti na BiH, ali moramo biti oprezni

Nadam se da Ukrajina neće doživjeti embargo na oružje kao što se to desilo Bosni i Hercegovini

Hadrović: Agresija na suvereno priznatu članicu UN-a. Avaz

Piše: E. Ma.

26.2.2022

Adnan Hadrović, savjetnik za globalnu sigurnost na Institutu za razvojni impakt u Vašingtonu, kazao je gostujući na Hayat TV-u da je ovo što Rusija radi u Ukrajini agresija na suvereno priznatu članicu UN-a.

- To je akt zločina protiv mira i nešto što je osudio cijeli moderan svijet. Samo nekoliko država se pridružilo Rusiji u njihovom činu. Trenutna dešavanja u Ukrajini ne mislim da se mogu preliti na Bosnu i Hercegovinu, ali moramo biti oprezni, pripremljeni i u tom smislu bih pozdravio odluku o dodatnih 500 vojnika EUFOR-a u BiH radi sigurnosti - kazao je Hadrović.


Naveo je da je potrebno i da NATO uputi dodatne snage u skladu sa svojim manadatom, da ojača svoje snage u BiH i štab NATO-a u kako bi se "ruskim falangama poslala poruku da Bosna i Hercegovina pripada zapadnom svijetu".

Smatra i kako međunarodna zajednica i svijet nisu spremni u ovom trenutku ići u direktan konflikt sa Rusijom.

- Sankcije u prvim danima agresije sigurno neće povući rezultate. Nadam se da Ukrajina neće doživjeti embargo na oružje kao što se to desilo Bosni i Hercegovini. Ne mislim da je iko od zapadnih lidera spreman da ide u direktan konflikt sa Putinom - smatra Hadrović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.