ŠTA NE SMIJE POSKUPJETI

KUIP pojačao inspekcije zbog kontrole cijena u odnosu na propisane marže: Kazne od 250 do 10.000 KM

I građane KS pozivamo da sva eventualna odstupanja i promjene cijena prijave nadležnom inspektoratu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, navodi se u saopćenju

Inspektori će pojačati kontrole. Ilustracija

N. Aj.

26.2.2022

S ciljem zaštite interesa potrošača u Kantonu Sarajevo kantonalni tržišno-turistički inspektori provode pojačane kontrole kretanja cijena na tržištu, u skladu sa odlukama Vlade Federacije BiH i Kantona Sarajevo o mjerama neposredne kontrole cijena u odnosu na propisane marže za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, kao i naftu i naftne derivate.

- Navedene kontrole provode se u kontinuitetu, međutim uzevši u obzir aktuelnu situaciju na tržištu i sve učestalije prijave građana, u predstojećem periodu inspektori će posebnu pažnju posvetiti kontroli istaknutih maloprodajnih cijena artikala koji su zatečeni u prodaji, odnosno da li istaknuta maloprodajna cijena artikla odgovara kalkulisanoj maloprodajnoj cijeni istih artikala, te da li je jasno i vidljivo označen proizvod koji je na rasprodaji (cijenom prije i cijenom nakon sniženja). 

Maksimalna veleprodajna marža

Prema izvještaju Inspektorata tržišno-turističke inspekcije u predmetu kontrole cijena tokom prošle godine je izvršeno oko 500 inspekcijskih nadzora, a zbog utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti izdato je oko 300 prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 150.000 KM - navedeno je u saopćenju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP).

Podsjećaju da su pravne i fizičke osobe obavezne utvrditi i primjenjivati marže tako da iste ne prelaze visinu marži tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31.12.2020. godine.

- Ova obaveza odnosi se na pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 % m.m, svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, margarin i biljnu mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje suncokretovo, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, deterdžent za suđe tečni i sapun.

Pored toga, privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu u visini od 0,06 KM po litru derivata, te se privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisuje maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu u visini od 0,25 KM po litru derivata - navode iz KUIP-a.


Utvrđivanje nepravilnosti i nezakonitosti

Iz KUIP-a pozivaju sve subjekte nadzora, a posebno velike trgovačke centre na strogo poštivanje Zakona o unutrašnjoj trgovini, Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o kontroli cijena, kao i navedenih odluka, s obzirom da će se za svaku utvrđenu nepravilnost i nezakonitost djelovati isključivo represivno izdavanjem prekršajnih naloga.

- I građane KS pozivamo da sva eventualna odstupanja i promjene cijena prijave nadležnom inspektoratu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Za nepridržavanje donesenih mjera Zakon o kontroli cijena predviđa novčanu kaznu za pravna lica u iznosu od 1.000 KM do 10.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 250 KM do 2.500 KM, te od 500 do 1.500 KM za fizičko lice - zaključeno je u saopćenju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.