POLITIČKI ANALITIČAR

Gjenero za "Avaz": Putin je stvorio carstvo zla

Zločin agresije, što ga je “zli patuljak” iz Kremlja pokrenuo protiv Ukrajine, iskaz je njegovog fašizma

Gjenero: Čemu se nadaju Vučić i Dodik. Agencije

Piše: M. Aščić

28.2.2022

Zločin agresije, što ga je “zli patuljak” iz Kremlja pokrenuo protiv Ukrajine, iskaz je njegovog fašizma. Svi elementi fašističke ideologije su izraženi u ovoj akciji, od koncepta „više rase”, pa do antisemitizma, koji je jasno prepoznatljiv u njegovoj kritici Lenjina, koji je navodno popuštao Rusiji, pa do koncepta lebensrauma.

Kaže ovo za „Avaz“ politički analitičar iz Zagreba Davor Gjenero.


Vojni udar

- Sada je posve jasno da je Putin stvorio carstvo zla, a da se sada zapravo odvijaju oni procesi vezani uz raspad Sovjetskog saveza, kojih se devedesetih plašio Zapad, ali su bili spriječeni pobjedom modernista Jeljcina nad ortodoksima - pučistima oko generala Jazova. Jazovljevi nasljednici sada su na vlasti u Rusiji, a tome se, naravno, vesele i protudemokratski akteri na Balkanu - smatra Gjenero.

Dodaje da će Srbija podržati Rusiju.

- Kao što je Veljko Kadijević očekivao potporu Jazova za vojni udar u bivšoj Jugoslaviji, tako se danas Vučić i Dodik nadaju kako je njima u velikoruskoj kombinaciji namijenjena uloga lokalnih gaulajtera. Zato je jasno da Vučić neće osuditi Putinovu agresiju na Ukrajinu i da se Srbija neće svrstati u slobodni svijet, nasuprot Putinovu carstvu zla - kaže Gjenero.

Smatra kako odluka Vučića i Dodika da se i dalje povode za zlim vladarom Kremlja oživljava onu staru srbijansku poslovicu: “Bog visoko, Rusija daleko.”

- U bipolarnom svijetu Srbija ostaje iza reda zemalja NATO saveza, odvojena od Rusije, kao svojevrsna eksklava carstva zla. U novim uvjetima to znači i kraj priče o navodnim velikim investicijama u Srbiju, i o izvozu i o ključnom položaju Srbije na Balkanu, ali i okončanje nečeg što je stvarno postojalo - “bijeli Schengen” za građane Srbije - ističe Gjenero.


Zaštita NATO-a

Bosna i Hercegovina sada mora dobiti zaštitu NATO saveza kakvu zaslužuje.

- Vjerojatno će u uvjetima povećane američke vojne prisutnosti u Europi i nakon formiranja novih europskih interoperabilnih vojnih snaga doći i do preventivne koncentracije trupa iz slobodnog svijeta u toj državi kako bi se spriječila unutarnja agresija Dodikova režima ili intervencija iz Srbije - kaže Gjenero.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.