UPUĆEN DOPIS

Hoće li BiH zabraniti zračni prostor za ruske avione?

Turković uputila zahtjev BHDCA, potvrđeno iz MVP-a

Primorac: Do sada nema odluke. Avaz

Piše: M.Sm.

1.3.2022

Evropska komisija za koordinaciju u kriznim situacijama (EACCC) uputila je dopis Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) u vezi sa upotrebom zračnog prostora u BiH zbog agresije Rusije na Ukrajinu, odnosno, zbog zabrane zračnog prostora za ruske avione.

Kako nam je potvrđeno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, ministrica Bisera Turković je pozvala Direkciju za civilno zrakoplovstvo BiH da poduzme sve neophodne radnje i aktivnosti iz svoje nadležnosti, te da u skladu sa odredbama člana 95. stav (4) Zakona o zrakoplovstvu BiH („Službeni glasnik BiH“, broj 39/09) zrakoplovima iz Ruske Federacije zabrani letenje u zračnom prostoru Bosne i Hercegovine.

Davorin Primorac, direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) izjavio je za portal „Avaza“ da  s tim nije formalno upoznat.

- Mogu samo reći da BHANSA do sada nije dobila nikakvu odluku od strane Vijeća ministara BiH, vezano za ograničenja ili restrikcije u zračnom prostoru BiH - rekao nam je Primorac.

Podsjetimo, Evropska unija zatvorila svoj zračni prostor za sve ruske avione, zatim privatne avione koji su u vlasništvu državljana Rusije, kao i avione koji su registrirani u toj zemlji.

Također, ruskim avionima je zabranjen ulazak u zračni prostor Velike Britanije, SAD i Kanade.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.