ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Džaferović: Dodik je došao na sjednicu da nas uvuče u raspravu o Ukrajini, a naš stav je jasan

Džaferović je rekao da je to bio Dodikov pokušaj da njega i Komšića uvuče u raspravu oko nečega što je BiH davno već riješila

Šefik Džaferović: BiH je uz sav civilizirani svijet. Avaz

Piše: S. Spahić

2.3.2022

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BIH, komentirao je nakon prekinute sjednice kolektivnog šefa države da je Dodik došao s ciljem da se ta sjednica uopće ne održi. 

- I da traži način kako će optužiti gospodina Komšića i mene za neodržavanje te sjednice. Mislimo da je to bio stvarni cilj, jer odgovorni članovi Predsjedništva, kada predlažu neke nove tačke dnevnog reda, onda to rade na vrijeme, onda ponude odgovarajuće materijale. Mi smo sat i po ili dva prije sjednice Predsjedništva primili prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o Centralnoj banci BiH. To je ona poznata Dodikova priča vezana za angažman rezervi Centralne banke.


Bez ikakvih analiza, bez ičega, to se tako ne radi. Ne može Predsjedništvo BiH da odlučuje o tako važnim stvarima na osnovu prijedloga zakona koji ima jednu stranicu teksta, jednu stranicu obrazloženja i koji se ponudi sat i po ili dva sata prije sjednice Predsjedništva. To se tako ne radi.

I drugo, na samoj sjednici Predsjedništva je predložio tačku dnevnog reda koja, ako mogu precizno sada da interpretiram, tražio je da raspravljamo o stanju u Ukrajini i stavu BiH naspram te situacije. Nikakav materijal, nikakav konkretan prijedlog, nego zauzimanje stava - kazao je Džaferović.

Džaferović je rekao da je to bio Dodikov pokušaj da njega i Komšića uvuče u raspravu oko nečega što je BiH davno već riješila.


- BiH kroz svoje strategije, svoje odluke odluke i svoja ranija izjašnjavanja ima jasne stavove kada je u pitanju ruska invazija i agresija na Ukrajinu i oko toga nema dileme. Šta je bio cilj po mom dubokom uvjerenju? Cilj mu je bio da nas uvuče u raspravu o tom pitanju, da eventualno kasnije kroz raspravu predloži nešto što se mora predložiti ranije. Rekao je da BiH treba biti neutralna. Ne, BiH nije neutralna, ona je uz sav civilizirani svijet i tako će to ostati. To su naše odluke i odluke naših institucija.

Da bi onda eventualno u toj raspravi došlo do glasanja, gospodin Komšić i ja bi sasvim sigurno bili protiv njegovog prijedloga, ali bi on tada mogao reći da je Predsjedništvo raspravljalo i da ima podijeljen stav i da na taj način se rezerviraju odluke koje je BiH na tu temu već donijela. U tom je suština ovog današnjeg pitanja i problema - naglasio je Džaferović. 


Džaferović je rekao da je potpuno drugačiji zaključak ako vi uđete bez ikakvog prijedloga u opću raspravu o situaciji od već zauzetog stava, jer tada bi mogao da kaže da mi nemamo stava. 

- Ja se s time ne slažem, pa ni ovo pitanje, je li tako, da kaže ja predlažem da se to promijeni i da bude ovako, to je potpuno druga situacija, je li tako? U tome je kompletan problem ove današnje sjednice, ja sam se odlučio da malo detaljnije ovu stvar objasnim, mada je gospodin Komšić ispričao i to je sasvim siugurno vidljivo iz onoga što ja govorim. I ja pozivam gospodina Dodika da ne pravi probleme u BiH, jer je on taj koji pravi probleme, poziv da poštuje Ustav sa svim onim što znači Ustav BiH, da se okrenemo reformama i konstruktivnom radu. 

Gospodin Komšić i ja nismo nimalo naivni ljudi, mi znamo šta je značio ovaj njegov današnji postupak i znamo naravno šta znači ovo njegovo ponašanje. On je danas napravio incident. Nakon što je u demokratskoj proceduri u Predsjedništvu Bih dobio Odluku takvu kakvu je dobio, da se ne prihvata uvrštavanje u dnevni red on je napustio sjednicu Predsjedništva. Tako se to ne radi. To nije Ustav BiH i to nije demokratija. Dakle, ja ga pozivam da se okrene jednom konstruktivnom radu u interesu onih za koje tvrdi da ih predstavlja, jedino je tako moguće da idemo naprijed - dodao je Džaferović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.