NESIGURNOST GRAĐANA

Policija nakon pitanja Ine Pamukčić potvrdila da su kroz Brčko prošla oklopna vozila MUP-a RS

U toku mjeseca decembra 2021 .godine određen broj specijalnih vozila prošao je teritorijom Distrikta

Konačno priznali ono što su građani vidjeli. Društvene mreže

N. D.

2.3.2022

Nakon što se određeni broj građana Brčkog žalio na nesigurnost zbog toga što kroz teritoriju Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prolaze oklopna vozila MUP-a RS, poslije nekoliko mjeseci policija Distrikta je potvrdila da su vozila prolazila.

Sve je pokrenulo današnje pitanje Ine Pamukčić, zastupnice Saveza za bolju budućnsot BiH u Skupštini Brčko distirkta i predsjednice Glavnog odbora ove stranke.



Šta se poduzelo

- Obzirom da je u periodu od novembra 2021. godine zabilježeno kretanje borbenih i ne borbenih vozila MUP-a RS-a, a koja nisu pod jurizdikcijom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, molim da mi odgovorite koliko je tih slučajeva bilo, šta se kontrolom pronašlo i šta se poduzelo? 

Da li se kontrolira kretanje navedenih vozila od strane policije Brčko distrikta BiH, ako ne na temelju čega je naređeno da se ista vozila ne najavljuju i ne kontroliraju - pitala Pamukčić.

Uslijedio je odgovor kojim je potvrđeno da su oklopna vozila prolazila kroz Brčko, a na pitanje Pamukčić odgovorio je u ime policije Brčko distrikta BiH Mile Jurošević.


Pamukčić: Zatražila odgovor. Arhiv

Oklopna vozila

- U kontekstu dešavanja u Bosni i Hercegovini koja su u predhodnom periodu determinisala i bezbjedonosnu situaciju u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine zabilježeni su i događaji koji se mogu dovesti u vezu sa postavljenim pitanjem. Naime, u toku mjeseca decembra 2021. godine određen broj specijalnih, oklopnih vozila MUP-a RS prošao je teritorijom Distrikta. 

S tim u vezi policija BD BiH preduzela je mjere i radnje u skladu sa Konačnom arbitražnom odlukom za Brčko DBiH, Statutom, Zakonom o pravnoj pomoći i službenoj saradnji u krivičnim stvarima između F BiH, RS-a i BD BiH i Zakonom o policiji BD BiH, kao i sporazumima o jačanju policijske saradnje zaključenim između Policije BD BiH i MUP-om F BiH i MUP-om RS-a, te je stanje bezbjednosti na području u Brčko DBiH održano na zadovoljavajućem nivou – rekao je Jurošević.

Pamukčić nije bila zadovoljna odgovorom, jer je ustvrdila da joj nije odgovoreno na konkretna pitanja, pa je odlučila da ovo pitanje pretvori u informaciju, kako bi se dobila cjelovita informacija o ovim događajima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.