30 GODINA NEZAVISNOSTI

Rezolucija američkih senatora: EU da sankcionira one koji urušavaju sigurnost, stabilnost i teritorijalni integritet BiH

U rezoluciji se raži od čelnika evropskih država da insistiraju na odgovornosti onih koji to čine, a to podrazumijeva i sankcionisanje ako je to potrebno

Grupa američkih senatora predvođenih senatorkom Džin Šanin predložila je rezoluciju. Avaz

A. Č.

4.3.2022

Grupa američkih senatora predvođenih senatorkom Džin Šanin (Jeanne Shaheen) predložila je rezoluciju povodom 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Rezolucijom se podržava, kako je navedeno, demokratska, pluralna i prosperitetna Bosna i Hercegovina na 30 godina nezavisnosti. 

Osim Šanin, predlagači su i senatori Kris Marfi (Chris Murphy), Whip Dick Durbin i Geri Peters (Gary Peters), kao i Rodžer Viker (Roger Wicker) iz Republikanske stranke.

Rezoluciju su predložili pozivajući se na historiju Bosne i Hercegovine, a pri tom je naglasak na ratnom periodu i onom što je uslijedilo poslije njega. Naglašena je dvostranačka podrška, i demokrata i republikanaca, ovom dokumentu.


Raditi u interesu građana

Poziva se da svi politički akteri poštuju Dejtonski mirovni sporazum te da ulože više napora za postizanje dogovora o promjeni Izbornog zakona i ustavnim promjenama potrebnih za Opće izbore, koji bi trebali biti održani ove godine.

Članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine je poručeno da rade u interesu građana kao nosioca suvereniteta i nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Naglašeno je da se ohrabruje vlast da nastavi raditi na članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji te je Unija pozvana da poveća svoje napore u procesu integracije Bosne i Hercegovine.

Također se poziva i na borbu protiv korupcije, urušavanje demokratije, nezaposlenosti i odljeva stanovništva. Posebno se apeluje na rješavanje problema mladih.


Podrška OHR-u

Iskazana je podrška Uredu visokog predstavnika (OHR) u provođenju reformi te je ovoj instituciji i Vijeću za implementaciju mira (PIC) data puna podrška na provođenju Agende 5+2.

Od Ujedinjenih nacija se očekuje da nastavi podržavati misiju EUFOR-a te da razmotri kapacitete ove misije s obzirom na izazove s kojima se Bosna i Hercegovina suočava.

Osuđuju se oni koji urušavaju sigurnost, stabilnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te se traži od čelnika evropskih država da insistiraju na odgovornosti onih koji to čine, a to podrazumijeva i sankcionisanje ako je to potrebno.

Osuđena je zapaljiva retorika bosanskohercegovačkih, kao i političara u drugim državama regije za koje je navedeno da poriču genocid i druge ratne zločine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.