ŠTA SU POKAZALE KONTROLE

Ajdinović: Veliki trgovinski centri kršili su odredbe o ograničenim maržama

Samo u posljednja četiri dana obavljena su 43 nadzora i 13 kontrolnih madzora, 21 subjekat bio je u prekršaju, a izdato je 39 prekrsajnih naloga u iznosu od 30.750 KM

Ajdinović: Izdato 39 prekršajnih naloga u iznosu od 30.750 KM. Arhiv

L. S.

4.3.2022

Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove od početka ove godine izvršili su 94 nadzora nad formiranjem cijena i marži, a izdato je 75 prekršajnih naloga naloga u iznosu od 104.400 KM.


Nema razloga za paniku

Kako je kazao direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, samo u posljednja četiri dana obavljena su 43 nadzora i 13 kontrolnih madzora, 21 subjekat bio je u prekršaju, a izdato je 39 prekršajnih naloga u iznosu od 30.750 KM.

- Kontrole radimo od aprila prošle godine bez prekida, a u posljednjih nekoliko dana smo ih intenzivirali. Sinoć je zavladala panika zbog plasiranih dezinformacija da će gorivo koštati četiri marke po litru i veliki broj građana je pohrlio na pumpe. Međutim, vidimo da nema razloga za paniku - rekao je Ajdinović.

Kontrolama u protekla četiri dana utvrđeno je da je drastično povećan broj privrednih subjekata koji su kršili odluke Vlade FBiH, odnosno probijali su marže. 

Na benzinskim pumpama nepravilnosti su utvrđene kod devet subjekata, a novčani iznos prekršajnih naloga iznosi 62.250 KM. U prekršaju je bilo 49 posto privrednih subjekata koji su kontrolirani, a njih čak 50 posto kršilo je odredbe kada je riječ o cijenama naftnih derivata. Skoro svi veliki trgovinski centri kršili su mjere.


Robe ima dovoljno u skladištima

- U proteklom periodu kontrolirali smo skladišta s hranom i uvjerili se da su mlinovi i skladišta puni namirnica i da nema bojazni da će doči do nestašice hrane. Robe ima dovoljno, u pitanju su desetine hiljada tona, posebno, pšenice i brašna. Nema potrebe za gomilanjem hrane. Ne trebamo dozvoliti da opet bacamo hranu u kontejnere, kao što se ranije dešavalo - naveo je Ajdinović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.