CRVENI KRIŽ PRUŽA POMOĆ

U Međugorje stiglo još 50 izbjeglica iz Ukrajine, putovali tri dana

Sutra se očekuje dolazak još 49 izbjeglica koje su u bijegu od ruske agresije nad Ukrajinom i među kojima je 32 djece

Među pristiglim izbjeglicama ima mnogo djece. Avaz

L. K. P.

5.3.2022

Predstavnici Crvenog križa i mještani dočekali su večeras u Međugorju još 50 žena i djece koji su izbjegli iz Ukrajine. 

Nakon tri dana putovanja jako su umorni i iscrpljeni, ali prije smještaja u apartmane svi rade antigenska testiranja na Covid -19 kako bi se preveniralo moguće širenje zaraze koronavirosom.

Sutra se očekuje dolazak još 49 izbjeglica koje su u bijegu od ruske agresije nad Ukrajinom i među kojima je 32 djece.

Pored večeras pristiglih 50 izbjeglica, u Međugorju je Crveni Križ evidentirao već njih 26, ali kako navode broj osoba koje su pobjegle od rata u tom mjestu je bez sumnje daleko veći, jer oni koji su dolazili kao hodočasnici ranije sada stižu samostalno znajući da su im vrata u Međugorju otvorena.


Predstavnici Crvenog križa dočekali izbjeglice. Avaz

Vlasnici pansiona u Međugorju su izbjeglicama stvorili uslove ugodne za boravaka, ali s obzirom na to da neprestano pristižu u to mjesto i da je neizvjesno do kada će ostati Crveni križ FBiH i HNK zajedno sa općinskim humanitarnim organizacijama neumorno im pruža pomoć.


Izbjeglicama iz Ukrajine koje u bijegu od rata stižu u Međugorje su osigurali pružanje psihosocijalne podrške i antigenska testiranja. Avaz

U cilju što boljeg odgovora na aktualnu situaciju održan je koordinacijski sastanak između federalnih, kantonalnih i općinskih predstavnika Crvenog križa na kojem su dogovorene aktivnosti za naredni period.

Izbjeglicama iz Ukrajine koje u bijegu od rata stižu u Međugorje su osigurali pružanje psihosocijalne podrške i antigenska testiranja a Covid-19 kako bi prije smještaja u pansion preveniralo potencijalno širenje zaraze koronavirusa.

Podsjećamo i da je aktivan i humanitarni broj 17023 putem kojeg građani mogu donirati 2 KM za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.