RIJEČ JE O PREVENTIVI

EUFOR pojačava svoje prisustvo: Od sutra iznad BiH borbeni avioni, nema razloga za brigu

Nema potrebe, ali ako je bude, dodatnih 2.000 pripadnika EUFOR-a ekspresno bi se moglo naći ovdje

A. Č.

6.3.2022

Nemate razloga za nervozu ako vidite sve više pripadnika EUFOR-a u BiH, poručili su iz Evropske unije i kažu da je riječ o preventivi. 

Nakon dodatnih 500 vojnika na kopnu, vojne snage iz EU odlučile su pojačati prisustvo i na nebu Bosne i Hercegovine. Nema potrebe, kažu, ali ako je bude, dodatnih 2.000 pripadnika EUFOR-a ekspresno bi se moglo naći ovdje.


Francuski vojni mlazni avioni

Od sutra će se na nebu iznad Bosne i Hercegovine moći vidjeti francuski vojni mlazni avioni. Kako se navodi u saopćenju ALTHEA-e, u svjetlu pogoršavanja međunarodne sigurnosne situacije, a također i kao mjera predostrožnosti, komandant operacije „Althea“ prihvatio je dobrovoljnu ponudu države Francuske da se iznad BiH u narednim sedmicama izvede nekoliko trenažnih letova mlaznih aviona.

- Nosač aviona "Charles-de-Gaulle" trenutno ima operativnu obuku u Sredozemnom moru i od ponedjeljka, 7. marta 2022. godine, njegove letjelice tipa "Rafale" će izvoditi prelete preko zapadnog Balkana, uključujući i BiH - saopćeno je.


Dodaje se da "u ovakvim vremenima kada je sigurnosna ravnoteža u Evropi narušena, EU pokazuje svoju stalnu posvećenost i odlučnost da podrži sigurno i stabilno okruženje u BiH i na zapadnom Balkanu".

Posljednjih dana su se na cestama BiH mogla vidjeti vozila EUFOR-a. Ranije su iz Delegaciji EU poručili da je to za očekivati, posebno u mjestima u kojima su ranije bilježeni incidenti. 



Pristižu prvi vojnici

Prije sedam dana počeli su pristizati prvi vojnici od njih 500, pojačanje za trenutne snage EUFOR-a u BiH.

Napomena:

Prvobitni naslov ovog članka glasio je „NATO pojačava svoje prisustvo: Od sutra iznad BiH borbeni avioni, nema razloga za brigu“. On je promijenjen nakon analize Raskrinkavanja koja je ukazala na to da nije riječ o NATO-vim već o EUFOR-ovim snagama, što je u tekstu i pisalo.

Dodan je dio saopćenja misije ALTHEA: "U svjetlu pogoršavanja međunarodne sigurnosne situacije, a također i kao mjera predostrožnosti, komandant operacije „Althea“ prihvatio je dobrovoljnu ponudu države Francuske da se iznad BiH u narednim sedmicama izvede nekoliko trenažnih letova mlaznih aviona", a prvobitno je pisalo samo "Komandant programa ALTEA u BiH prihvatio je ponudu Francuske da izvede trenažne letove."

Promijenjena je i činjenica da je saopćenje objavila misija ALTHEA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.