EVROPSKI PARLAMENT

Varhelji: BiH je ključna za budućnost zapadnog Balkana

Umjesto sukoba, zemlja bi se trebala fokusirati na pozitivnu i konstruktivnu evropsku agendu, istakao je

Oliver Varhelji. Screenshot

Piše: H. J. I.

8.3.2022

Zastupnici Evropskog parlamenta danas su razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini, "gdje rastuća secesionistička retorika i djelovanje ugrožavaju stabilnost zemlje", navodi se u saopćenju EP.

Prvi se obratio evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi). 

- BiH je ključna za budućnost zapadnog Balkana. Umjesto konflikta, država bi se trebala okrenuti svom putu ka EU - rekao je Varhelji. 

Nakon njega, obratio se Dietmar Koster (Köster), europarlamentarac iz Njemačke koji je rekao da je Dodikov cilj destabilizacija BiH. 

- EU mora podržati civilna društva više nego ikada ranije, kako bi se održao suverenitet i teritorijalni integritet BiH - rekao je Koster. 

Slovenski europarlamentarac Klemen Grošelj, u svom obraćanju se osvrnuo i na sveprisutno negiranje genocida u BiH. 

- BiH se mora pomiriti sa svojom prošlosti, jer bez toga nema budućnosti. Zapaljiva retorika i negiranje genocida samo doprinose nestabilnosti države. Slanje dodatnih trupa EUFOR-a je dio našeg truda, ali trebamo uraditi više. Potrebne su promjene Izbornog zakona, u skladu sa evropskim standardima i presudama - zaključio je Grošelj. 

Pošteni, slobodni i inkluzivni izbori moraju se održati u oktobru

Ovi događaji su zapravo potvrdili evropsku opredijeljenost Bosne i Hercegovine: zemlja se uskladila sa izjavama i odlukama EU o Ukrajini, što veoma pozdravljamo.

Mnogo je nade i napora uloženo u tekuće razgovore o izbornoj i ustavnoj reformi, ali rješenja još nema. Treba ga pronaći hitno i bez daljeg odlaganja!

Pošteni, slobodni i inkluzivni izbori moraju se održati u oktobru, kako je i predviđeno. Ministarstvo finansija treba brzo da stavi na raspolaganje Centralnoj izbornoj komisiji potreban budžet za organizovanje izbornih procedura.

Nastavak bojkota odlučivanja na različitim nivoima - Predsjedništvu, Vijeću ministara - mogao bi ugroziti značajna ulaganja, uključujući i investicije iz Ekonomsko-investicionog plana.

Kao što sam više puta naglasio predstavnicima Republike Srpske, postoji potreba za hitnim koracima za deeskalaciju tenzija, izbjegavanje dalje retorike i brz povratak u državne institucije i njihovo puno funkcionisanje.

Uticaj je već vidljiv: prije dvije sedmice pokrenuli smo investicijski paket od 3,2 milijarde eura za podršku 21 projekta povezivanja u oblasti transporta, digitalnog, klimatskog i energetskog povezivanja na zapadnom Balkanu. Paket uključuje investicione projekte koje je podnijela Bosna i Hercegovina, od kojih su dva, za drumsku i željezničku vezu na Koridoru Vc, na teritoriji Republike Srpske. Komisija namjerava da potpiše odgovarajuće ugovore o doprinosu za ove dvije investicije, vrijedne 600 miliona eura, tek nakon povratka u puno funkcionisanje državnih institucija.

Bosna i Hercegovina je ključna za budućnost zapadnog Balkana. Budućnost regiona je u Evropskoj uniji. Umjesto sukoba, zemlja bi se trebala fokusirati na pozitivnu i konstruktivnu evropsku agendu. Ovo je plan sa stvarnim dobicima i stvarnim koristima za sve. To je dnevni red koji donosi prosperitet, stabilnost i mir, dugoročno. I to je dnevni red na kojem treba da radimo zajedno - rekao je Varhelji. 

Novi front u srcu Evrope

Italijanski zastupnik Fabio Masimo Kastaldo (Massimo Castaldo) istakao je svoju zabrinutost te je istakao da EU mora biti angažovanija u BiH. 

- Moskva bi vrlo lako mogla otvoriti novi front u srcu Evrope ako im mi to dozvolimo - rekao je. 

Hrvatska zastupnica u EU parlamentu Željana Zovko istakla je da građani u BiH moraju biti u mogućnosti svojim glasovima sankcionisati političare. 

- Moramo im dati alat za to, a to su pravedni izbori. BiH i njen izborni zakon moraju postati uspješni, jer se svaki glas računa - kratko je rekla Zovko. 

Njemica Delara Burkhard (Burkhardt) izjavila je da je država nakon 26 godina blokirana zbog čistih političkih interesa, a ne zbog interesa građana. 

- Moramo reagirati. Ova situacija u BiH odgovara Putinu i može je iskoristiti - istakla je Bukhard. 

Slonevka Irena Joveva započela je govor činjenicom da iako je ovo 21. vijek i dalje postoje autokrate. 

- Nakon 30 godina BiH svjedoči krvavom ratu u Ukrajini. Kako neko može da ne osudi Dodikovo ponašanje i poteze. Građani BiH zaslužuju bolji život i vođe kojima je stalo do njih - rekla je Joveva. 

Stabilnost BiH je važna za cijelu istočnu Evropu

Austrijski zastupnik u EU parlamentu Tomas Vajc (Weitz) rekao je da je važno poduzeti značajne korake i da je očigledan ruski uticaj na odluke u Republici Srpskoj. 

- Prije svega moramo garantovati građanima BiH poštene i pravedne izbore. Ako država nema svoj budžet za to, mi im ih moramo omogućiti, to mora biti naš prioritet - bio je jasan Vajc. 

Austrijski zastupnik Lukas Mandl rekao je da iz invazije Rusije na Ukrajinu svi možemo mnogo naučiti. 

- Šokiran sam kad vidim nacionalističke pokrete u BiH kako rastu i razvijaju se u 21.vijeku. Građani u BiH zaslužuju svi da budu jednaki pred zakonom. 

Andreas Šider (Schieder) istakao je da bi se ruska invazija vrlo lako mogla preliti na Balkan i da bi za to mogao biti odgovoran upravo Milorad Dodik. 

- On sve radi da naruši suverenitet i teritorijalni intnegritet BiH. Potrebno je preduzeti akcije usmjerene protiv Dodika - bio je jasan Šider. 

Nijemac Rajnahard Butikofer (Reinhard Butikofer) istakao je da EU mora sve uraditi da se spriječi eskalacija situacije. 

- Vučić i Dodik ne mogu i ne smiju balansirati jedan drugog. Moramo obratiti pažnju na kineski uticaj u zemlji - rekao je. 

Hrvatski zastupnik Tomislav Sokol istakao je da je stabilnost BiH važna za cijelu istočnu Evropu.



Eskalacija nacionalističkih tendencija

Debatu je zaključio Oliver Varhelji, istakao je da je zahvalan što svi razumiju koji su ključni problemi u BiH. 

- Kao što su neki od vas spomenuli moramo biti svjesni internih tenzija koje su tamo prisutne. EUFOR Althea je u skorašnje vrijeme odlučila da udupla broj vojnika u zemlji kao mjeru predostrožnosti. Ovo pokazuje posvećenost EU stabilnosti i sigurnosti BiH. Očekujemo da ćemo vidjeti opipljive reforme i rad kada je u ptianju 14 ključnih prioriteta - zaključio je Varhelji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.