NA LICU MJESTA

Stotine Ukrajinaca pronašle utočište u Međugorju: Ovdje moja djeca mirno spavaju

Pronašli smo Tatjanu, majku s troje djece, među kojom je i beba od godinu

Međugorje: Smješteni kod privatnika. Avaz

Piše: M. Smajkić

8.3.2022

Među milionima Ukrajinaca čiji životi više nisu isti je i mlada Tatjana, koja je s troje djece spas od ruske invazije pronašla u Međugorju.


Rusko bombardiranje

S vrećicama i torbama u koje je stavila najosnovnije potrepštine za sebe i djecu autobusom je u BiH stigla prije dva dana.

U Ivano-Frankovsku, gdje je živjela, ostali su Tatjanin muž, roditelji, porodica…

I njoj je, kao i svim njenim sunarodnjacima koji su utočište pronašli u Međugorju, teško govoriti o ratu. Posebno traumatično iskustvo joj je bilo rusko bombardiranje aerodroma u njenom gradu 24. februara.

- Ovdje su sada, makar, mir i tišina. Moja djeca spavaju. Ali teško mi je, mnogo teško. Sama sam ovdje s troje djece, najstarijem je šest godina, a u kolicima je beba od godinu. Nadam se da ovo neće dugo trajati. Ne želim nigdje dalje osim kući. Jako se želim vratiti kući i molim se Bogu da se što prije vratimo - ispričala nam je ona jučer kad smo je zatekli u šetnji u blizini crkve.


Tatjana s troje djece: Teško mi je. Avaz

Tatjana i njena djeca su među 150 izbjeglih Ukrajinaca, koliko ih je posljednjih dana stiglo u Međugorje na poziv tamošnje Udruge hotelijera i turističkih radnika.


Polovina djeca

To su procjene Crvenog križa iz Čitluka jer, prema riječima Andrije Stojića, sekretara te lokalne organizacije, ne žele se svi koji su stigli evidentirati, a zvanično ih je 113, od čega su polovina djeca.

- Oni su prezadovoljni prijemom i odnosom ljudi koji su ih primili i otvorili svoje tople domove i srca, a mi nastojimo da dopunimo naše aktivnosti kroz prostorne kapacitete. Planiramo osloboditi jedan restoran koji bi nam u narednim danima služio za rad s najmlađima, a dislocirat ćemo Crveni križ iz Čitluka u Međugorje - rekao nam je Stojić.

Novi val

Iako je bilo najavljeno da će jučer u Međugorje stići još jedan autobus iz Ukrajine, ipak, do toga nije došlo.

Prema posljednjim informacijama, novi val izbjeglih, od njih stotinjak, očekuje se tokom sedmice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.