SPAS U ZADNJI ČAS

Državni parlamentarci danas na potezu: Ukidanjem akciza gorivo bi bilo jeftinije za 40 feninga

Ako bismo pitali građane, odgovor bi bio da pod hitno treba donijeti tu mjeru, kaže Magazinović

Parlament BiH: Hoće li se pojaviti zastupnici iz RS. Arhiv

Piše: D. Hadžović - A. Kukić

9.3.2022

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bit će razmatran i prijedlog SDP-a o ukidanju akciza na gorivo, kao načinu smanjenja naglog rasta cijena kojem svjedočimo u našoj zemlji.


Već kasnimo

Zastupnik ove stranke Saša Magazinović za „Avaz“ kaže da bi ovo bio zdravorazumski alat da se ublaži rast cijena.

- Ukidanjem akciza gorivo bi momentalno pojeftinilo za 35-40 feninga, a samim tim desila bi se lančana pojeftinjenja svih onih roba i usluga u čije formiranje cijene ulazi cijena goriva. Ako bismo pitali građane, odgovor bi bio da pod hitno treba donijeti tu mjeru i da možda već kasnimo s njom, imajući u vidu da susjedna Hrvatska usvaja ekonomski paket pomoći vrijedan pet milijardi kuna - ističe Magazinović.

Ovu mjeru podržava i ekonomista Zoran Pavlović, ali u razgovoru za „Avaz“ govori da bi država, također, trebala provoditi strožiju kontrolu marži.


Pavlović: Kontrolirati i marže. Avaz

- Imamo vrlo raširenu praksu da se formira cijena u maloprodaji bez ograničenja koja su propisana od 25 eurocenti za litru goriva. Imamo oscilacije, samo u Banjoj Luci imamo oscilacije za istu litru dizel-goriva od 2,69 do 3,01, a to je oscilacija od 10 posto. To, definitivno, mora biti predmet inspekcije kontrole i nadzora - navodi Pavlović.

Prema riječima Magazinovića, u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji vlasti u BiH generalno spavaju.


Magazinović: Zdravorazumski prijedlog. Arhiv

- Vidjeli smo da je jedan broj političkih stranaka podržao naš prijedlog u startu, vidjeli smo da su se dvojica entitetskih premijera Novalić i Višković probudila jedno sedam-osam dana nakon što je predloženo i da bi oni razmislili o tome. Najveća pomoć od Novalića bi bila da se odmakne, jer čega se god on dohvatio, to je i pokvario - ističe Magazinović.


Ko će doći

Iako je optimističan da bi razum mogao prevladati i SDP-ov prijedlog biti usvojen, veliko je pitanje hoće li za izglasavanje uopće biti kvoruma, jer još nije izvjesno hoće li zastupnici iz RS uopće prisustvovati sjednici, odnosno hoće li interes i samih građana Republike Srpske ovaj put staviti iznad svojih nacionalističkih cirkusalija.


Šarović dolazi

Zastupnik SDS-a u Parlamentu BiH Mirko Šarović kazao je kako je on spreman otići na sjednicu.


Šarović: Prisustvovat će sjednici. Arhiv

- Odlazak na jednu ovakvu sjednicu ne bi predstavljalo kršenje zaključka jer je sada najvažnije zaštititi građane. U ovom trenutku jedini način da se nešto značajnije pomogne ekonomiji je skidanje akciza na gorivo. To je jedna od osnovnih mjera, a, prema mom mišljenju, potrebno je i smanjenje PDV-a na neke osnovne životne namirnice - smatra Šarović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.