OLIVER VARHELJI

Jasna poruka komesara EU i odgovor HDZ-u: Novca za izbore mora biti

Sad smo u nekoj pat poziciji što se tiče obezbjeđenja sredstava temeljem privremenog finansiranja i proračuna iz 2020. s obzirom na to da Ministartsvo ne reagira ni na jedan način, kazao Bakalar

Oliver Varhelji. AGENCIJE

A. O.

10.3.2022

U fokusu europarlametaraca se našla - osim Ukrajine - i Bosna i Hercegovina. Protekla godina, poručuju euoroparlamentarci, u našoj zemlji je izgubljena. Dakle, ukoliko težimo ka Uniji ozbiljno moramo prionuti na posao. 

O sankcijama Dodiku i dalje samo u raspravi. Uz to i jasna poruka ministru Bevandi.


Ministarstvo finansija

- Ministarstvo finansija treba brzo staviti na raspolaganje Centralnoj izbornoj komisiji potreban budžet za organizovanje izbornih procedura - istakao je Oliver Varhelji, komesar za proširenje EU.

Osim toga, evropski komesar jasno poručuje i da se pošteni i slobodni izbori moraju održati u oktobru, kako je to i predviđeno. A da su sredstva potrebna što prije, na to ukazuju i iz Centralne izborne komisije. Obraćali su se nadležnima, ali odgovora nema.

- Sad smo u nekoj pat poziciji što se tiče obezbjeđenja sredstava temeljem privremenog finansiranja i proračuna iz 2020. s obzirom na to da Ministartsvo ne reagira ni na jedan način - istakao je predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar za FTV.

S druge strane, iz HDZ-a BiH, inače stranke čiji je član ministar finansija Vjekoslav Bevanda, ponavljaju da nisu ispunjeni zakonski uslovi za raspisivanje izbora.


Odluke Ustavnog suda

- I to je sve što mi mislimo, trebaju se te izmjene, odluke Ustavnog suda se moraju sprovesti. U javnosti govorimo milion puta da nisu provedene. Ustavni sud je to rekao. Rade se napori da se to dogodi, još ima vremena. Tražimo da se izmjeni Izborni zakon u onome što su odluke Ustavnog suda BiH i Suda u Strazuburu. Tada se stvaraju pretpostavke da se izbori provedu zakonito, sve drugo je priča - rekao je Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a BiH u Parlamentu BiH.

I dok iz HDZ-a ponavljaju svoju priču, poruka evropskog komesara je jasna. Jasan je i zakon:

- Izborni zakon je precizno definirao da se izbori održavaju u prvu nedjelju mjeseca listopada u izbornoj godini, ukoliko taj datum ne pada na datum koji se podudara sa nekim vjerskim blagdanom jednim od konstitutivnih naroda u BiH - dodaje Bakalar, piše Federalna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.