RASPRAVA U NSRS

Vukanović optužio vladajuće u RS: Nismo smjeli zabiti nož u leđa Rusiji

Sve je započelo kada je kritikovao Dodika zbog sastanka sa američkim ambasadorom u Sarajevu

Nebojša Vukanović. Screenshot

E. Ć.

10.3.2022

U Narodnoj skupštini Republike Srpske, tokom rasprave o položaju boračko-invalidske kategorije, kratko mogli su se čuti i stavovi o globalnim pitanjima.

Rasprava je započela kada je Nebojša Vukanović kritikovao člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika zbog sastanka sa američkim ambasadorom Majklom Marfijem (Michael Murphy) u Sarajevu.


Dodik kod MArfija

- Danas se vaš predsjednik sastao sa Amerikom, ja sam možda jedan od rijetkih, ako ne i jedini u ovoj skupštini koji govori da nismo smjeli zabiti nož u leđa Rusiji i da nema ko drugi staviti veto - rekao je Vukanović i istakao kako poziva na mir, "ali da Sven Alkalaj glasa.

Vukanović je upitao poslanike vladajućeg SNSD-a jesu li opet “dašak svježine” pitajući ih zašto su zabili nož u leđa Rusiji.

- Ko će da nas brani ako dođe stani pani. Imajte jasan stav kao ja, ne smijemo Rusiji zabiti nož u leđa, hoćemo mir, žao mi je svake žrtve - naglasio je Vukanović.


Najbolje zadržati neutralan stav

Njemu je odgovorio SNSD-ov Srđan Mazalica.

- Sve sam mogao čuti, ali da Nebojša Vukanović govori zašto ste izdali Rusiju - poručio je Mazalica i kroz smijeh istakao kako je to sve teško lupanje, te naglasioda se SNSD zalaže za saradnju sa svim državama u svijetu, kao i to da se Dodik čuo sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

Mazalica je rekao kako smatra da je najbolje zadržati neutralan stav, ali je i podsjetio Vukanovića da je na prijedlog PDP-ovog Igora Crnatka Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u vrijeme mandata Mladena Ivanića usvojilo Vanjskopolitičku strategiju Bosne i Hercegovine “u kojoj je definisano da se po onim pitanjima po kojima Predsjedništvo ne može zauzeti stav, prati spoljna politika Evropske unije, prenosi N1.

On je istakao kako je snagu Svenu Alkalaju dao Mladen Ivanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.