NE USLOŽNJAVATI SITUACIJU

Predsjednik MIZ Višegrad Bilal Memišević: Budimo dio rješenja, a ne problema

Memišević je pozvao političke centre moći da osude, reagiraju i poduzmu sve aktivnosti da se četnička ikonografija skloni s višegradskih ulica i da se prestane sa sistematskim provociranjem bošnjačkih povratnika

L. S. / MINA

Memišević: Otvoreni za sve dobronamjerne osobe i razgovore o svim problemima

Foto: Arhiv


Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Višegrad i njegovi džemati uvijek su širom otvoreni za sve dobronamjerne osobe i razgovore o svim problemima koje povratnici imaju u ovom gradu, ali u današnjim uvjetima potpuno je bespotrebno dodatno usložnjavati trenutnu situaciju, kazao je predsjednik MIZ Višegrad Bilal Memišević.

Borimo se već skoro dvije decenije

Na ovaj način on je prokomentirao najavu pojedinih grupa da će sutra doći u Višegrad na džuma-namaz, navodno u znak podrške tamošnjim povratnicima koji se ponovo suočavaju s okupljanjem pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u ovom gradu najavljenog za nedjelju, 13. marta.

- Mi se s ovim borimo već skoro dvije decenije, a ne samo ovog 13. marta. Imamo probleme tokom cijele godine, a ne samo ove sedmice, sutra ili ovog vikenda. Istinski pozivamo sve dobronamjerne da budu dio rješenja, a ne problema. Isto tako, činimo sve da nadležne državne institucije rade svoj posao. Smatramo da zarad okolnosti u kojima trenutno živimo u Višegradu, zemlji, regiji pa i svijetu, nije mudro oponašati one koje kritikujemo proteklih 20 godina - kazao je Memišević.

On je pozvao političke centre moći da osude, reagiraju i poduzmu sve aktivnosti da se četnička ikonografija skloni s višegradskih ulica i da se prestane sa sistematskim provociranjem bošnjačkih povratnika.

Volio bih da na našim ulicama vidimo pripadnike EUFOR-a

Također ocjenjuje da svi dobronamjerni podršku povratnicima trebaju pružati u kontinuitetu, jer, kako je naveo, "džuma nije samo sutra, nego se u Višegradu ona organizirano obavlja već 20 godina nakon rata".

- Voljeli bismo da na ulicama Višegrada sutra i u danima vikenda ne vidimo okupljanja bilo kakvih destabilizirajućih faktora i da, recimo, na našim ulicama vidimo pripadnike EUFOR-a, jer to predstavlja snažnu poruku svima njima - kazao je Memišević, prenosi MINA. 

NA VRH

Podijeli članak na