SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Predsjedništvo SBB-a izabralo nove potpredsjednike, Hamzić i Vuković isključeni iz stranke zbog nepotizma

Jednoglasan stav o isključenju Hamzića i Vuković donesen je nakon što je Predsjedništvo prihvatilo izvještaj Radne grupe SBB-a koja je utvrdila činjenice, odnosno nepotizam i klijentelizam, koji se direktno odnose na Hamzića i Vuković

Fotografija sa konstituirajuće sjednice. Press centar SBB-a

Press centar SBB-a

10.3.2022

Predsjedništvo SBB-a BiH danas je održalo konstituirajuću sjednicu na kojoj je izabrano i pet potpredsjednika SBB-a. Između više kandidata, nakon opširne rasprave, za potpredsjednike SBB-a izabrani su:

- dipl. ing. mašinstva Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, 

- dipl. politolog Admir Čavka,

- dr. specijalista Adnan Jupić, ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona,

- mr. Meldina Ugarak, zastupnica u Skupštini ZDK, i

- mr. Sanela Prašović-Gadžo, šefica Kluba zastupnika SBB-a u Federalnom parlamentu.

Predsjedništvo SBB-a na današnjoj je sjednici usvojilo i zaključak prema kojem su zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona Nedžad Hamzić i Lejla Vuković, zbog nepotizma, klijentelizma i glasanja za zakone koji su nanijeli veliku političku štetu Savezu, isključeni iz SBB-a!

- Jednoglasan stav o isključenju Hamzića i Vuković donesen je nakon što je Predsjedništvo prihvatilo izvještaj Radne grupe SBB-a, koja je utvrdila činjenice, odnosno nepotizam i klijentelizam, koji se direktno odnose na Hamzića i Vuković.

Hamzić je, koristeći stranačku i zastupničku poziciju, između ostalog, zapošljavao članove uže porodice i druge sebi podobne ljude, zbog čega je potvrđena i optužnica protiv tri osobe. Vuković je, uživajući poziciju kantonalne zastupnice i dopredsjednice predsjedavajućeg Skupštine TK, za sebe izlobirala zaposlenje, odnosno odlično plaćeno radno mjesto u Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, ali i neke druge pozicije za bliske osobe.

Želeći da pogoduje užem članu porodice, Hamzić je inicirao i lobirao za SBB-u apsolutno neprihvatljive izmjene Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju TK, prema kojima bi se prosvjetnim radnicima s potvrđenom sudskom optužnicom teže krivične odgovornosti omogućilo da nastave raditi s djecom, bez suspendiranja s radnog mjesta.

Predsjedništvo SBB-a sve navedeno smatra neprihvatljivim i nedopuštenim te na ovaj način šalje vrlo snažnu političku poruku svim članovima i funkcionerima Saveza, ali i građanima i javnosti da SBB ni pod koju cijenu ne odustaje od svojih temeljnih stranačkih principa, a to je borba za društvo jednake šanse - saopćeno je iz SBB-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.