KANTONALNI SUD U BIHAĆU

Počelo suđenje za zločine u Velikoj Kladuši

Na današnjem ročištu saslušane su dvije svjedokinje, a na zahtjev Tužilaštva i Odbrane optuženog glavni pretres bio je zatvoren za javnost

Pred Kantonalnim sudom u Bihaću počelo je suđenje. Arhiv

Birn

10.3.2022

Pred Kantonalnim sudom u Bihaću počelo je suđenje Senadu Salkiću, optuženom od Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) za ratni zločin počinjen 1994. godine na području Velike Kladuše, a koje je bilo zatvoreno za javnost.

Na današnjem ročištu saslušane su dvije svjedokinje, a na zahtjev Tužilaštva i Odbrane optuženog, predsjedavajući Sudskog vijeća Reuf Kapić donio je rješenje kojim je glavni pretres zatvoren za javnost zbog, kako je rečeno, težine predmeta, psihičkog stanja svjedoka i nanesenih povreda, javlja Birn.

Optužnica, koja je potvrđena u decembru prošle godine, Salkića tereti po četiri tačke, za ratne zločine prema civilima na teritoriji općine Velika Kladuša počinjene za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba na teritoriji navedene općine između pripadnika Petoga korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB).

Kako je navedeno u optužnici, Salkić je u novembru 1994. godine u selu Stabandža (općina Velika Kladuša), u jednoj porodičnoj kući, fizički zlostavljao pripadnika NOAPZB-a i njegovu suprugu, kao i još tri civila, nanoseći im mnogobrojne tjelesne povrede.

Salkić je, prema navodima optužnice, višestruko silovao tri ženske osobe, koje su usljed toga trpjele velike tjelesne i duševne patnje te zadobile povrede tjelesnog integriteta i zdravlja.

Suđenje će biti nastavljeno 31. marta, kada je planirano saslušanje tri svjedoka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.